Back to top

Kerékpáros emléktúra

Publikálva: 2023, július 14 - 07:21
Idén július 8-án került megrendezésre a VI. a „Harcos útja” elnevezésű kerékpáros emléktúra. Az emléktúra a 7 évvel ezelőtt tragikusan elhunyt 16 éves fiatal lány, az ekecsi Kovács Kata Zsófia emlékének megőrzésére indult el. Zsófi a Seishin Karate Klub aktív tagjaként sok hazai és nemzetközi dobogós helyet szerzett. A legnagyobb eredménye a 2015-ben a lengyelországi Európa-bajnokságon súlycsoportjában szerzett ezüstérem.
Kerékpáros emléktúra

Az emléktúrát Zsófi édesanyja kezdeményezte, azzal az elképzeléssel, hogy mozgásra, sportolásra ösztönözze Ekecs és környéke lakosait. Az útvonal pedig Ekecs-Gúta-Martos, ami összesen 46 km.

Az emléktúrán évről évre többen vesznek részt. Nem csak a falubeliek, de a Csallóköz több településéről - Dunaszerdahelytől egészen Komáromig -, illetve az idén Magyarországról is jöttek kerékpározók. Voltak köztük profi bringások, akik évente több ezer kilométert tudhatnak maguk mögött, de egészen kezdők, illetve hobbi szinten biciklizők egyaránt.  A résztvevők délelőtt 9.30-tól gyülekeztek az ekecsi kultúrház udvarán, majd 10 órakor egy közös fotó elkészítése után, 52-en indultak útnak. Mivel az időjárás kedvezett, kellemes tempóban lehetett tekerni, Gútára már délelőtt 11 órakor  megérkeztek. Itt a csapathoz még további kerékpárosok csatlakoztak, köztük Zsófi sporttársai Keszegfalváról és Magyarországról. Gútán Dr. Viola Miklós (aki már évek óta támogatja a rendezvényt) fogadta a kerékpárosokat, frissítővel, üdítővel és szendvicsekkel. Kis pihenő után együtt indult a csapat Martosra, ahová így már több, mint 60-an érkeztek meg.

A kerékpárosok útja a Csallóköz meseszép tájain vezetett keresztül. Martosra a Feszty-parkba kora délután, 13 óra magasságában érkezett meg a biciklis csapat (köszönet Katona Istvánnak, hogy mindig rendelkezésünkre áll). Itt már a szervezők kész ebéddel, frissítővel, gyümölcsökkel és egyéb finomságokkal várták őket. A finom gulyást Markovics Jánosnak a Seishin Karate Klub vezetőjének köszönheti a csapat.

Markovics János (Zsófi edzője) az emléktúra megszervezésében sokat segített, akinek köszönhetően minden résztvevő emlékérmet is kapott. A biciklitúrát a Seishin Karate Klub néhány tagja is végigtekerte, ezzel is tisztelegve Zsófi emléke előtt.

Néhány perces rövid megemlékezés és gyertyagyújtás után mindenki kipihente az út fáradalmait. A délután jó hangulatban, kellemes beszélgetésekkel telt, majd lassan mindenki útnak indult. Sokan voltak, akik a visszautat is kerékpárral tették meg. De aki ezt már nem tudta vállalni, nekik a szervezők biztosítottak fuvart Ekecsig, Szabó Arnoldnak köszönhetően.

Köszönet illet mindenkit, aki bármilyen formában részt vett az esemény lebonyolításában!

A résztvevők visszajelzései alapján, mindenki elégedetten távozott, azzal az ígérettel, hogy jövőre is találkozni szeretnének ezen az emléktúrán.

Kovács Márta - főszervező

Ezt már olvasta?

Cookies