Back to top

Kell negatív teszt a határátlépéskor, de csak szombat hajnaltól ellenőriznek

Publikálva: 2020, december 9 - 07:36
Azok az ingázók is, akiknek objektív okokból nem sikerült elvégezniük az antigéntesztet, beléphetnek Szlovákia területére anélkül, hogy bármilyen szankció érné őket, legalábbis péntek éjfélig mindenképpen - közölte a belügyminisztérium, hozzátéve: az egyes esetek külön-külön fogják elbírálni.
Kell negatív teszt a határátlépéskor, de csak szombat hajnaltól ellenőriznek

Nehéz kiigazodni a belügyminisztérium és a rendőrség kommunikációján: múlt héten előbb azt jelentették be, hogy hétfőtől, azaz december 7-től csak PCR-teszttel vagy két hétnél nem régebbi antigénteszttel lehet belépni Szlovákiába. A szabály az ingázókra és a szomszédos országban élő szlovák állampolgárokra egyaránt vonatkozott.

A hétvégén aztán egy olyan hírt tett közzé a rendőrség, amely arra engedett következtetni, hogy az előzetes bejelentés ellenére hétfőtől mégsem fogja ellenőrizni az ingázókat és más olyan személyeket, akik engedéllyel lépnék át az országhatárt.

A belügyminisztérium később arról tájékoztatott, hogy negatív teszt ugyan kell az országba való belépéshez, ezt azonban péntek éjfélig nem fogják ellenőrizni, illetve ha ellenőrzik is, azok is étléphetik a határt, akiknek objektív okok miatt még nem sikerült leteszteltetniük magukat. A minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, minden ilyen esetet egyénileg fognak elbírálni.

A belügyminisztérium szóvivője hozzátette, a rendőrség péntek éjfélig egyéni elbírálásban részesíti azokat, akik határátlépéskor ugyan nem rendelkeznek negatív teszttel, de hitelesen meg tudják indokolni, miért nem tudtak elmenni a tesztelésre.

A fenti információkat megerősítette Martin Klus, a külügyminisztérium államtitkára is, aki kiemelte: a rendőrök beengedik Szlovákiába azokat, akik objektív okokból nem tudták biztosítani a tesztet.

„Beengedik őket azzal a céllal, hogy lehetőség szerint minél hamarabb keressenek fel egy mobil mintavételi pont és teszteltessék le magukat“ – mondta Klus.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ingázók számára december 12-től, szombattól már feltétlenül szükséges lesz a (a 14 napnál nem régebbi) teszt a határátlépéshez.

forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies