Back to top

Kedves dunaszerdahelyiek!

Publikálva: 2020, április 24 - 12:38
Hájos Zoltán polgármester gondolatai Szent György napján, Dunaszerdahely város alapításának, védőszentjének, egyesítésének és jeles személyiségeinek ünnepnapján.
Kedves dunaszerdahelyiek!

Április hó utolsó hétvégéje Dunaszerdahelyen hagyományosan a búcsú ideje. Szent György havában városunk védőszentjét ünnepeljük.

Mintegy ezer évvel ezelőtt, Szent István törvénye értelmében, minden tíz falunak egy templomot kellett építenie. Így épült fel városunkban az első fatemplom, amelynek védőszentjévé Szent György vértanút, a lovagok, lovasharcosok és fegyverkovácsok patrónusát választották.

A mai nap, április 24-e e híres mártír ünnepe, mely Európa szerte a tavasz nem hivatalos kezdetét is jelenti. Dunaszerdahelyen az ő nevével egyetemben városunk megalapítására és Szerdahely a környező településekkel való egyesítésére emlékezünk. Ennek tekintetében szép hagyománnyá vált, hogy Szent György-napok keretében jeles személyiségeink előtt is lerójuk tiszteletünket, kifejezzük elismerésünket munkásságuk iránt. A társadalmi élet, a kultúra és a sport területén tevékenykedő, Dunaszerdahely nevét a nagyvilágban öregbítő, itt született, illetve itt élő kiválóságai a városi díjkiosztó ünnepségen vehették át az elmúlt években városunk legrangosabb elismeréseit.

Közkedvelt és neves művészek fellépéseinek kíséretében, kellemes tavaszi melegben, baráti találkozások színtere volt hagyományaink szerint ez a hosszú hétvége. Sokan azok közül, akik már nem itt élnek, visszalátogatnak városunkba, gyökereiket nem feledve. Mindig nagy megtiszteltetés volt, hogy a városunkból elszármazottakat köszönthettük a Hazaváró Találkozón. Partnervárosaink delegációi is örömmel jöttek hozzánk, hiszen április utolsó vasárnapján együtt ünnepelhettük a Testvérvárosok világnapját.

Kedves dunaszerdahelyiek!

Az idén a Szent György-napok ünnepségsorozata elmarad, városunk kiemelkedő személyiségeinek az elismeréseket egy másik alkalommal adjuk majd át. Hiszem azonban, hogy jövőre, 2021-ben a koronavírus okozta sötét felhők már a múlt árnyaihoz tartoznak, és nem lesz akadálya annak, hogy újra együtt töltsük ezt az ünnepet.

Kellemes napsütéses hétvégét kívánok. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk közösségünkre!

Hájos Zoltán polgármester

Ezt már olvasta?

Cookies