Back to top

Keddtől újabb enyhítés

Publikálva: 2022, február 12 - 12:15
A Közegészségügyi Hivatal rendelete értelmében már a jövő héttől minden kiskereskedés alapüzemmódban működhet. A rendeletet a kormányközlönyben tették közzé, február 15-én, kedden lép hatályba.
Keddtől újabb enyhítés

A hivatal emlékeztetett arra, eddig csak a kiválasztott boltok működhettek alapüzemmódban, például az élelmiszerüzletek, a drogériák, a gyógyszertárak, majd a cipő- és ruhaboltok, az építőipari cikkeket forgalmazó üzletek. Az új rendszer szerint a játékboltok, az elektronikai cikkeket forgalmazó üzletek és a könyvesboltok is működhetnek alapüzemmódban.

A Közegészségügyi Hivatal tájékoztatása szerint az üzletek este 10 óra után is nyitva lehetnek. Eddig csak a kiválasztott üzletek, például az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a takarmányboltok működhettek ilyen módon. Az új rendszer szerint a drogáriák, a cipő- és ruhaboltok, és az elektronikai cikkeket forgalmazó üzletek is nyitva lehetnek este 10 után.

A hivatal hangsúlyozta, hogy a szolgáltatásokat nyújtó létesítményekre vonatkozó intézkedéseket ez a rendelet nem változtatja meg. Ez azt jelenti, hogy olyan szolgáltatások, mint a közétkeztetés, valamint a szállodák és más szálláshelyek, az uszodák, az aquaparkok, a fitneszközpontok létszámkorlátozással, OP-rezsimben (oltottak, a koronavírus-fertőzésen átesettek), vagy OP+ rendszerben működhetnek.

Változatlan rezsimben maradnak azok a szolgáltatások, amelyek alapüzemmódban működhettek – közölte az ÚVZ. Ide tartoznak az állatorvosi rendelők, a mosodák és a tisztítók, a gyűjtőudvarok stb.

„Felhívjuk a figyelmet, hogy a korlátozott nyitvatartási idő (5-től 22 óráig) továbbra is érvényben marad a kiválasztott szolgáltatásoknál, például a vendéglőkben, a fitnesz- és wellnessközpontokban, a szervizekben, szabadtéri sportpályákon stb.” – hangsúlyozta a ÚVZ.

A hivatal hozzátette, hogy a rendeletet a kormány február 10-én jóváhagyott, a SARS-CoV-2 (omikron variáns) terjedésével kapcsolatos intézkedései alapján aktualizálták. Az egészségügyi minisztérium elfogadható kockázatnak minősítette a javasolt módosításokat és enyhítéseket. A létesítményekben továbbra is érvényben vannak a járványügyi intézkedések, például a kötelező reszpirátorviselés és a létszámkorlát. A javasolt intézkedéseket az ÚVZ elfogadta és beépítette a rendeletbe.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus
Cookies