Back to top

Karaffa Attila: Kereszt és joghurt

Publikálva: 2017, szeptember 6 - 15:56
Talán kissé bizarr címet választottam legújabb írásomnak, de a történet is az lesz. Legalábbis számomra, keresztény katolikus vallásúnak.
Karaffa Attila: Kereszt és joghurt

Történt nemrégiben, hogy egy német áruházlánc, leretusálta a keresztet a görög termékek csomagolásáról. Nemes egyszerűséggel eltüntették a Szantorin szigetén található kék kupolás Anasztaszisz-templomok tetejéről a keresztet. Miután az esetre fény derült, az áruházlánc szóvivője úgy fogalmazott nem szeretnék sérteni a más vallásúak érzékenységét.

Hogy is van ez? Másokét nem sérteni? A keresztényekét pedig lehet? Egyébként pedig nem szó sem lehet sértődésről, hiszen egy történelmi épületet választottak a termékek fényképének. Egy ortodox templomról van szó, bizonyára jól tudták az áruházláncnál is. Mégis ezt a fényképet választották, nem pálmafákat, görög romokat vagy mást. Csak úgy tűnik volt egy kis hibája a képnek, hogy ott volt a kereszt. A kereszt, amely számunkra, keresztényeknek nem csupán egy jelkép, annál sokkal több. A kereszt, Krisztus mindent felülmúló szeretetének jelképe. A kereszt feltűnik a hajók árbócain, a szerszámokon, az ember testfelépítésében, az emberi arcon és a győzelmi jelvényeken. Ott van mindenhol, a mindennapjaink része. Jézus Krisztus keresztáldozata értünk volt, hogy halálával megváltson és üdvözítsen. Keresztényként ezt hiszem és vallom.

Mélyen sértőnek találom a német áruházlánc megbotránkoztató tettét, akik a haszon reményében, a vallási tolerancia álarca mögé bújva csalnak, hamisítanak és meggyalázzák a keresztény templom képét.

Az eset sajnos nem újszerű. A Magyar Kurír olvastam több esetről is. A nyugat-európai világban már történtek hasonló esetek a sport területén is. Korábban olvashattuk, hogy a Real Madrid címerének tetején található kereszt nem lesz rajta azokon a termékeken, amit néhány arab országban értékesít a klub egyik marketingpartnere. Nem ez az első hasonló eset. A Real Madrid már 2014-ben engedélyt adott rá, hogy amikor a csapat egyik főszponzora, a National Bank of Abu Dhabi használta a címert, ne jelenítse meg rajta a korona tetején látható keresztet. Ugyancsak az arab világ érzékenységéről beszéltek a klub szóvivői. A kereszt akkor jelent meg a klub lógóján, amikor XIII. Alfonz király 1920-ban a királyi címet adományozta a csapatnak. A klub lógójának tetejére felkerült a királyi korona, amelyen ott van a kereszt. A vetélytárs, a Barcelona már korábban eltávolította a keresztet lógójából a katari szponzorok miatt. Az El Confidental közlése szerint Szaúd-Arábiában másmilyen címerrel árulja a mezeit, mint itthon.

Úgy tűnik egyeseknek a kereszt nem fontos, a kereszténység sem az, sőt a vallás sem az. Hiszen minden vallás tisztelete abból indul ki, hogy a másik vallását elfogadjuk, nem térítünk erőszakosan, nem hamisítjuk meg tanait, jelképeit.

Az áruházlánc választhatott volna más fényképet is a termékeinek a reklámozására, nem tette. Helyette a kék kupolás templomot választotta, vagyis nekik csak egy épület, amelyre nem kell a kereszt. Nekünk viszont az Isten háza, amelyhez hozzátartozik a kereszt is.

Nyugat-Európa kezdi elveszíteni keresztény gyökereit, a nagy katolikus királyok már csak történelmi alakok, birodalmaik a szabadelvűség eszméjét követve feladják egykori meghatározó iránymutató szerepüket. Templomokat rombolnak, a tantermekből eltüntetik a keresztet, a vallási megbékélés jegyében inkább háttérbe szorítják a kereszténységet. Nem számít a nemzet, a hagyományápolás, a vallás. Egy számít csak a pénz! Vedd meg, ezt is, meg azt is! Vedd és edd meg a joghurtot, szép a csomagolása. Csak a kereszt hiányzik. Nekik nem…, nekünk igen!

Karaffa Attila

Ezt már olvasta?

Roppancs

Roppancs

Lagziban jártunk nem is olyan rég, s ott szúrtam ki a...

Címkék: Karaffa Attila
Cookies