Back to top

Karaffa Attila: „Becsüljük meg azt, ami körülvesz bennünket”

Publikálva: 2021, január 3 - 10:35
Karaffa Attila alpolgármester gondolatai a 2021-es évre.
Karaffa Attila: „Becsüljük meg azt, ami körülvesz bennünket”

Tisztelt honfitársaim, hölgyeim és uraim, barátaim!

Az új esztendő első napján mit is kívánhatnék? Boldogság, egészség, szeretet, megértés és felelősségtudás kísérje az új évet. A becsületes munkának köszönhetően legyen kenyér minden család asztalán és az igazi értékeket helyezzük előtérbe, amelyek megőrzik és gyarapítják közösségünket.

Kívánom, hogy a 2021-es esztendőben Istenbe vetett bizalommal álljunk ki egymás mellett, lássuk meg a másikban a testvért és ne a széthúzás, az irigység, a földi javak felhalmozása legyen a mérvadó. Helyette becsüljük meg azt, ami körülvesz bennünket. Elsősorban a családunkat, embertársainkat és környezetünket. Mert felelősek vagyunk a másikért, felelősek vagyunk a környezetünkért, felelősek vagyunk azokért, akiket ránk bíztak. Emberért, vagy más élőlényért egyaránt.

„Legyünk hálásak jó szóval, köszönettel, fegyelmezettséggel, a másikra való odafigyeléssel, az igazság elfogadásával, a szabályok betartásával, a saját igényeink és érdekeink háttérbe szorításával! Legyen most kevesebb a kérdés és több az elfogadás! Kevesebb a kétely és több a bizalom.” – hallhattuk Áder Jánostól, Magyarország államfőjétől. Fogadjuk el a másikat olyannak, amilyen. Fogadjuk el az Ő nézeteit, gondolatvilágát. Ne akarjunk senkit megváltoztatni, hiszen a Teremtő mindenkit szabad akarattal áldott meg. Az elfogadásnak kölcsönösen kell működnie. Kérjük, hogy a mi gondolatvilágunkat, nézeteinket, eszméinket is fogadják el a másként gondolkodók.

Felvidéki magyar közösségünknek azt kívánom, hogy vegyen példát a vajdasági és az erdélyi választások sikeréből. Szálljon mindenki magába és az új esztendőben keressük a megegyezést azokkal, akiknek szintén fontos a felvidéki magyar közösség megmaradása. A politikai pártok mellett szélesebb körben is gondolkodjunk. Nem kizárt egy előrehozott választás sem. Rendezni kell sorainkat! 

Esterházy János kiváló példa a Felvidék számára. Nem fogadta el az anyaországi bársonyszéket, hanem inkább az övéivel maradt és kitartott mellettük. Közösségünk nem válhat a megosztók prédájává. Biztatom politikustársaimat, a közéleti szereplőket és minden nemzettársamat, hogy közösen építsük közösségünk jövőjét 2021-ben, hiszen gyermekeink, unokáink joggal beszélhetnek majd felelősségünkről.  

Ugye mindannyiunknak ismerős az idézet? Együtt erő vagyunk... a másik felét ne is taglaljuk, hanem változtassunk rajta!

Bízom benne, hogy az ország politikai vezetői felismerik annak fontosságát, hogy döntéseiknek mekkora súlya van. A munkanélküliség, a gazdasági lemaradás, a szociális helyzet, az oktatás, a kultúra és a sport területén segítség kell. Szüksége van a kétkezi munkásnak, a vendéglátóson keresztül a hivatali alkalmazotton át mindenkinek a segítségre. Ezt csak egy békés, felelős kormányzás tudja bebiztosítani. Égető szükségünk van erre, több alázatot várunk el a törvényhozóktól.

Városunk polgárainak azt kívánom, hogy erősítsük meg közösségünket, az emberi kapcsolatokat. Segítsük egymást lehetőségeink szerint, ne feledkezzünk el a magányos, rászoruló embertársainkról. Egyben kérem, türelemmel viseljék azt is, ha nem mindent sikerül ebben az új helyzetben megoldani, az emberi tényezők mellett a hivatali útvesztők sok esetben gördítenek akadályokat a sokszor oly egyszerű beruházások elé is. Az építők sokszor nehézségbe ütköznek,  de ha munkájuk gyümölcsét majd a jövő generációja elismeri, minden küzdés kellemesebbé válik.

Szurkolótársaimnak azt kívánom, hogy mihamarabb találkozhassunk a lelátón és sportszerűen buzdíthassuk szeretett csapatunkat a DAC csapatát és a magyar nemzeti tizenegyet!

Fontos év lesz felvidéki magyar közösségünk számára, hiszen népszámlálás is zajlik majd az országban. Legyünk büszkék múltunkra és biztassuk erre családtagjainkat, barátainkat, ismerőseinket is. Valljuk meg bátran magyar nemzetiségünket és hitünket. Gyarapítsuk nemzetünket és járjunk elő jó példával a kétkedők előtt is.

Az Esterházy János emlékévben azt kívánom, hogy a felvidéki magyar mártírgróf életpéldáját még többen megismerjék és merítsenek erőt abból. Magyarsága és kereszténysége mellett mindig gondoskodott a rászorulókról, nem utasította el a más nemzetiségű vagy vallású embertársai kérését sem. Közösen tudjuk építeni városainkat, falvainkat, szülőföldünket úgy, hogy a saját nemzeti hovatartozásunkat és gyökereinket nem adjuk fel. Mert, a gyökértelenné vált ember teste és lelke elszárad és keserű élete lesz. Nem találja majd helyét a közösségben. De mi, nem szeretnénk ilyenné válni!

Töltsünk minél több időt családunkkal, és ebből nyerjünk erőt a mindennapok küzdelmeihez, munkánkhoz, azokhoz a döntésekhez, amelyet meg kell hoznunk. 
Boldogabb és egészségesebb új esztendőt kívánok mindenkinek!

Ezt már olvasta?

Cookies