Back to top

A karácsonyi ajándékok visszaválthatók, de néhány szempontot figyelembe kell venni

Publikálva: 2020, december 26 - 10:39
Általános dolog, hogy nem minden ajándék, amelyet a karácsonyfa alatt találunk, kedvünk, ízlésünk és szükségletünk szerint való, de az is lehet, hogy hibás, sérült ajándéktárgyat rejtenek a csomagok. Jó tudni, hogy ilyen esetekben mi a teendő, milyen jogszabályok érvényesek a reklamációt, a visszaváltást illetően.
A karácsonyi ajándékok visszaválthatók, de néhány szempontot figyelembe kell venni

Helena Mezenská, az Ombudspot, a Fogyasztóvédelmi Szövetség munkatársa elmondta, hogy a karácsony és az újév utáni időszakban megszaporodik a reklamációk, az áruk visszaváltását igénylők száma.

Minden a vásárlással kezdődik

Azonban, hogy mire van jogosultsága a vásárlónak, már a vásárlással kezdődik. A vásárlók, az ügyfelek sokszor összetévesztik a reklamációt azzal a lehetőséggel, hogy az árut a visszaváltás oka vagy megindoklása nélkül visszaadhatják. Ez viszont csak abban az esetben lehetséges, ha az árut online vásároltuk és erről szerződést kötöttünk az eladóval vagy a közvetítővel. Ez leggyakrabban az interneten vagy az úgynevezett teleshopok általi beszerzésnél történik. Ilyen esetben a vásárló 14 napon belül az árut visszaküldheti arra a címre, ahonnan azt rendelte. Ezzel elállt a szerződéstől és nem kell megindokolnia sem, hogy miért küldi vissza a küldeményt. Szükséges persze figyelembe venni, hogy a visszaküldésre jogos 14 napos határidő attól a naptól számítódik, amikor a megrendelő a küldeményt átvette.

A vásárlási feltételek képezik a reklamáció alapját

A vásárlásnál ajánlatos tájékozódni, hogy milyenek a szerződés felmondásának, a reklamációnak a feltételei, és ezt az eladónál ajánlatos megtenni. Néhány elárusító a reklamálásra való jogot automatikusan megadja és a reklamált árut minden indoklás nélkül visszaveszi. Más eladók ragaszkodnak az írásbeli szerződés feltételeihez és írásban, emailben kérik a reklamáció indokait, egyesek internetes oldalán saját formanyomtatvány található, amelyen a reklamáció megtehető. Ezért már a vásárlás vagy rendelés előtt fontos a feltételekről informálódni. Ezután a vásárló visszakapja az áru, az ajándéktárgy árát, ugyancsak 14 napos határidőn belül, ez attól a naptól számítódik, amikor az eladó a reklamációt megkapta.

(webnoviny.sk/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Címkék: karácsony, Vianoce
Cookies