Jelenlegi hely

A karácsony előtti hétvégén jön a tesztelés újabb köre?

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, december 1 - 12:37 | Hírek
Szlovákiában továbbra is kedvezőbb a pillanatnyi járványhelyzet, mint a szomszédos országokban, azonban a rövid távú kilátások fokozatosan romlanak.
A karácsony előtti hétvégén jön a tesztelés újabb köre?

A múlt héten jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, vagyis lényegesen többen gyógyultak fel, mint ahány új fertőzést igazoltak a laboratóriumi tesztekkel.

A képet árnyalja, hogy az elvégzett PCR-tesztek száma nagy kilengéseket mutat, vasárnap például alig ezer tesztet értékeltek ki a szlovákiai laboratóriumokban.

A kilátások azonban az elmúlt hét napban érzékelhetően romlottak, a járvány reprodukciós rátája újra elérte az 1-et, vagyis amíg november első heteiben visszaszorulóban volt a fertőzés terjedése Szlovákiában, a helyzet a hónap végére megfordult. Ugyancsak a járványhelyzet romlására utal, hogy a hétvége két napján jelentősen megugrott a Covid-19 tüneteivel kórházban kezelt páciensek száma.

Szlovákiában, eltérően Csehországtól, továbbra sincs egységes pandémiás terv, ami világosan követhetővé tenné a polgárok számára, milyen járványkezelési stratégia alapján hoznak döntéseket az egészségügyi hatóságok.

Múlt hétfőn a koalíciós SaS előállt egy járványkezelési tervvel, a sajtóba ugyancsak kiszivárgott, hogy az egészségügyi tárca is komplex pandémiás terv elkészítésén dolgozik. A Matovič-kabinetet megosztó politikai viták azonban elodázták, hogy a kormány döntésre jusson.

Kolek Zsolt cikkének folytatását a ma7 portálon itt olvashatják el!