Back to top

Kapcsolatok: A vizuális művészet nyelve a forma, a szín, a vonal

Publikálva: 2022, február 11 - 16:25
Két kiállítás megnyitójára került sor csütörtökön a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.
Kapcsolatok: A vizuális művészet nyelve a forma, a szín, a vonal

Bevilagua Olga, a múzeum munkatársa köszöntötte az érdeklődőket, majd invitálta a helyszínen megjelent kiállító művészeket a „pódiumhoz“. Örömét fejezte ki, hogy ugyan korlátozások közt, de mégis élő tárlatnyitóval indulhatott a legújabb kiállítás. Mint mondta, ritka alkalom a mostani, amikor fél órán belül két kiállítás nyílik meg egy helyszínen, de egyben öröm is, hogy a művészek: festők, szobrászok, iparművészek, fotósok műveit sikerül egy térbe hozni. Felsorolta a Kapcsolatok 4. című tárlaton kiállító alkotókat – személyesen üdvözölve a megnyitón megjelenteket –, majd átadta a szót Simon Anikó üvegművésznek, hogy méltassa a kiállítást és a műveket.

Simon Anikó elmondta, a mostani a Kapcsolatok című kiállítássorozat negyedik helyszíne Székelyudvarhely és a két budapesti kiállítás után. A négy alkalommal összesen 55 magyarországi, muravidéki, felvidéki erdélyi és ausztriai képzőművész mutatta be alkotásait, míg a dunaszerdahelyi kiállítóterembe 29 alkotó műve került.

Röviden bemutatta az egykor 11 taggal megalakult, mára több mint 200 tagú Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület tevékenységét, majd hozzátette: „Az egyesület megnevezésétől eltérően nemcsak a muravidéki művészeti élet bemutatásával, támogatásával foglalkozik, hanem az össznemzeti kultúra ápolásával. Ezért vannak jelen az egyesület által szervezett képzőművészeti kiállításokon (a jelenlegin is) magyarországi, erdélyi, felvidéki, muravidéki művészek is. Találó tehát a cím: Kapcsolatok.“

Megnyitójában Simon Anikó bemutatta a műveket, az alkotókat, a „Kapcsolatok“-at az alkotások, a művészet, a művészek és a látogatók között, hiszen „a vizuális művészet nyelve nem a szó, hanem a forma, a szín, a vonal – a képzőművész általuk küldi üzenetét, gondolatait és világlátását.“

„Kívánom önöknek, hogy legyenek aktív befogadói ezeknek az üzeneteknek, alakuljon ki egy szavak nélküli kapcsolat önök és a műalkotások üzeneti között“ – zárta szavait az üvegművész.

A kamara jellegű fotókiállítás – a Megtalálás – összetalálkozás 2. – megnyitója előtt Bevilagua Olga a kiállított fotók készítőinek nevét is felolvasta, majd átadta a szót Németh Lászlónak, aki külön megköszönte Simon Anikónak a képzőművészeti kiállítás mondandóját átfogó megnyitó beszédét.

Németh László a fotográfia történetét röviden ismertető összefoglalójában kiemelte a fotózás mérföldköveit megteremtő magyar fotósokat, majd így invitált a kiállítás megtekintésére:

„Ha egy képet nézve észrevesszük, hogy tekintetünk odaragadt, esetleg meg tudjuk fejteni, hogy mit mond a kép, mit akart kifejezni a készítője, akkor már érdemes volt ezt a kiállítást létrehozni“.

A két megnyitó után Ruda Gábor, a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület elnöke köszönte meg a kiállítás megvalósításában résztvevőknek az aktív és odaadó munkájukat.

A két kiállítás megtekinthető 2022. március 5-ig a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

Szöveg és kép: -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies