Back to top

Június elsejétől kötelező az elektronikus betegszabadság kiállítása

Publikálva: 2023, június 4 - 12:29
Június 1-jétől elektronikus formátumban kötelező kiállítani a keresőképtelenséget igazoló okmányt (ePN), azaz a betegpapírt. A mostanáig megszokott, papír alapú igazolást csak határesetben írhatnak ki az orvosok.
Június elsejétől kötelező az elektronikus betegszabadság kiállítása

„Amennyiben a pácienst munkaképtelennek nyilvánítja az orvos, akkor június 1-jétől erről elektronikus igazolást kell adnia. A páciensnek így semmit sem kell intéznie, az adminisztratív munkát elvégzik az érintett hivatalok“ - szögezte le a minisztérium. Az ePN-t az orvos elküldi a Nemzeti Egészségügyi Információs Központnak (NCZI), az továbbítja a Szociális Biztosítóba, ahonnan a munkáltató és a beteg is megkapja.

Az NCZI figyelmeztetett, hogy 3300 eurós bírságot kaphat az az orvos, aki nem elektronikus úton állítja ki a betegszabadságot, a bírságról a minisztérium dönt.

„Nem szeretnénk bírságolni, inkább a motiválási lehetőségeket fogjuk keresni” – mondta Michal Palkovič egészségügyi miniszter.

A Szlovák Orvosi Kamara szerint az orvos és a beteg számára is pozitív változás az ePN-rendszer, de bírságolás helyett tájékoztatási kampányt, a pozitívumok elmagyarázását és az akadályok gyors felszámolását szorgalmazza.

„Üdvözöljük az ePN-t, jómagam már közel egy éve használom, megkönnyíti a munkát és komoly időmegtakarítást jelent” – mondta Peter Makara, az orvosi kamara elnökségének tagja. Úgy véli, a körzeti orvosok körülbelül 90 százaléka használja a rendszert. „Ahhoz azonban, hogy teljes mértékben kihasználjuk, hogy időt takarítson meg a pácienseknek és elkerüljük a problémákat, mindenkinek csatlakoznia kellene hozzá, tehát a kórházaknak is” – tette hozzá Makara.

A tárca adatai szerint az orvosok több mint 98 százaléka van technikailag felkészülve az ePN-rendszer használatára, 2500 aktívan használja.

„A rendszer beindítása óta több mint 360 ezer elektronikus betegszabadságot állítottak ki, a számok igazolják, hogy működik a rendszer és használják” – tette hozzá Palkovič.

Az NCZI azon dolgozik, hogy indokolt esetben az orvos utólag is kitölthesse a betegszabadság végét, erre is szükség van a rendszer teljes körű működéséhez, ám a szükséges törvényjavaslatot nem fogadta el a parlament. A minisztérium és az NCZI dolgozik a megoldáson.

Az orvosok 2022. június 1-jétől állíthatnak ki ePN-t, az átmeneti időszak 2023. május 31-ig tartott, ezalatt kettős rendszer volt érvényben, a papíralapú és az elektronikus nyomtatványok is érvényesek voltak.

2024-től a szakorvosok is csatlakoznak a e-rendszerhez.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Címkék: egészségügy
Cookies