Back to top

Jubileumi emléktúrán tekert a Seishin Karate Klub

Publikálva: 2022, július 13 - 15:19
Az idén július 9-én már ötödik alkalommal került megrendezésre a „Harcos útja” elnevezésű kerékpáros emléktúra. Az emléktúra a 6 évvel ezelőtt tragikusan elhunyt 16 éves fiatal lány, az ekecsi Kovács Kata Zsófia emlékének megőrzésére indult.
Jubileumi emléktúrán tekert a Seishin Karate Klub

Zsófi 8 éves korától a Seishin Karate Klub aktív tagja volt; sok hazai és nemzetközi dobogós helyet szerzett. A legnagyobb eredményét 2015-ben érte el, a lengyelországi Európa-bajnokságon súlycsoportjában ezüstérmet szerzett.

Az emléktúrát Zsófi édesanyja kezdeményezte, azzal az elképzeléssel, hogy mozgásra, sportolásra ösztönözze Ekecs és környéke lakosait. Az útvonal pedig Ekecs-Gúta-Martos, ami összesen 46 km. Az emléktúrán évről–évre többen vesznek részt. Nemcsak a falubeliek, hanem a Csallóköz több településéről - Úszortól Dunaszerdahelyen, Galántán keresztül egészen Komáromig - vettek részt a kerékpározás szerelmesei. Voltak köztük profi bringázók, akik évente több ezer kilométert tudhatnak maguk mögött, de egészen kezdők, illetve hobbi szinten biciklizők is. A korosztály is nagyon vegyes volt, a legfiatalabb 8 évestől egészen a már nyugdíjban lévőkig mindenki jól bírta a túrát. A résztvevők szokásosan délelőtt gyülekeztek az ekecsi kultúrház udvarán, majd 10 órakor egy közös fotó elkészítése után, 22-en indultak útnak. A másik csapat Komáromból indult szintén 10 órakor. Mivel az időjárás kedvezett a kerekezőknek - kellemes tempóban lehetett tekerni -, Gútára már délelőtt 11 órakor megérkezett mindkét csapat. Itt a helyi polgármester, Horváth Árpád, és a rendezvényt már évek óta támogató Dr. Viola Miklós fogadta a kerékpárosokat és frissítővel, szendvicsekkel kínálta őket, amit nagy örömmel el is fogadtak. A csapat innét már együtt indult tovább Martosra, ahová így már közel negyvenen érkeztek.

A kerékpárosok útja a Csallóköz meseszép tájain vezetett. Egymást váltották az érett gabonatáblák, mosolygós napraforgó- és zöldellő kukoricaföldek. Gyakran tekertek különböző kanálisok mentén és több helyen találkoztak az éppen aratást végző gazdákkal is. Martosra, a Feszty-parkba kora délután érkezett meg a biciklis csapat. Katona Istvánnak külön köszönet jár, ahogy mindig, most is a rendezvény rendelkezésére állt. Itt már a szervezők kész ebéddel, frissítővel, gyümölcsökkel és egyéb finomságokkal várták őket. A frissítőket Hajtó Viktóriának, az ebédhez valókat pedig Ekecs község polgármesterének, Polák Lászlónak köszönhették. Markovics János, a Seishin Karate Klub vezetője főzte meg a gulyást, aki már kora reggel útra kelt, hogy időben meleg étellel várják a csapatot. A gulyásnak ezúttal is nagy sikere lett.

Markovics János, Zsófi edzője az emléktúra megszervezésében sokat segített, neki köszönhetően minden résztvevő emlékérmet is kapott. A biciklitúrát a Seishin Karate Klub 15 tagja is letekerte, ezzel is tisztelegve Zsófi emléke előtt.

Néhány perces megemlékezés és gyertyagyújtás után a Feszty-parkban, mindenki kipihente az út fáradalmait. A délután jó hangulatban, kellemes beszélgetésekkel telt, majd lassan mindenki útnak indult. Sokan voltak, akik a visszautat is kerékpárral tették meg. De aki ezt már nem tudta vállalni, nekik a szervezők biztosítottak fuvart Ekecsig, Szabó Arnoldnak köszönhetően.

A résztvevők visszajelzései alapján, mindenki elégedetten távozott, azzal az ígérettel, hogy jövőre is találkozni szeretnének ezen az emléktúrán.

Kovács Márta - főszervező
fotók: Seishin Karate Klub

Ezt már olvasta?

Cookies