Back to top

Jubilált a Sikikonyha!

Publikálva: 2024, június 16 - 10:29
Tizenkét főzőcsapat, „busóföldi” látványkonyha, változatos ételek, több tucat házi sütemény, felhőtlen szórakozás és gasztronómiába merítkező jókedv várta mindazokat, akik június 15-én részt vettek a Sikabony Polgári Társulás szervezésében az idén már tizedik alkalommal megrendezett, szabadtűzön készült ételek és házi sütemények versenyében. A Sikabonyi Gálffy Ignác Közösségi Ház udvarán főző csapatok megkóstolható ételeire idén is rengetegen voltak kíváncsiak, az ő szórakoztatásukról pedig a nagyszerű CandyMen Duo gondoskodott. 
Jubilált a Sikikonyha!

Az idei versenybe a szabadtűzön készült, bográcsos egytálételeket nevezték be nagyobb számban, így volt birkagulyás, babgulyás, csülökpörkölt, székelykáposzta, vadgulyás, csülkös pacal, káposztás-csülkös körömpörkölt, de főztek aznap még kakaspörköltet, zúzapörköltet vagy áfolyás nyúlsavanyút is. 

A versenyt Puha György alpolgármester megnyitója indította el. A sikabonyi településrészt képviselő városvezető köszöntőjében kiemelte a Sikabony Polgári Társulás közösségépítő munkáját, illetve azt is, hogy a 2024-es főzőverseny már a tizedik a sorban. 

„Csak gratulálni lehet ahhoz a kitartó munkához, amit a társulás tagjai Sikabonyban véghez visznek. Maga a főzőverseny is ennek a kitartásnak az eredménye, s külön öröm, hogy így együtt itt lehetünk ezen a jubileumi, színvonalas gasztronómiai eseményen”

– fogalmazott Puha György, aki külön üdvözölte a magyarországi és hazai szakemberekből álló zsűrit is.

„Együtt vagyunk, együtt gondolkodunk ezen a napon, kiszakadunk a megszokott taposómalomból. Érezzük magunkat ma jól, és beszélgessünk sokat egymással!”

– üdvözölt mindenkit a megnyitón Bene Sándor zsűrielnök, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend gasztronómiai főkancellárja, Venesz- és Életműdíjas mesterszakács, aki külön felhívta a figyelmet a Mohácsról érkezett Trunk Jánosra, aki 

„busó babfőzőnek hívatja magát, és itt háromfajta ételt készít: sokác cserepes babot, töltött káposztát és babos savanyú káposztát”, s mindezt cserepes főzőalkalmatosságban.

A hattagú zsűriben az elnök Bene Sándoron és Puha György alpolgármesteren kívül helyt kapott még Mór Csaba, a Szépalma Hotel és Ménesbirtok séfje, Weisz Tibor, a dunaszerdahelyi Park Bisztró séfje, Fenes Szilárd, a dunaszerdahelyi Fortune étterem főszakácsa és Nagy Attila helytörténész, újságíró, portálunk főszerkesztője.  

A Sikabonyi Gálffy Ignác Közösségi Ház udvara hamar megtelt finom illatokkal, és ebédidőre el is készültek az ételek, kicsalogatva rengeteg érdeklődőt Sikabonyba.

Végül a zsűri is meghozta a döntését, amelynek értelmében a 10. jubileumi Sikikonyha legjobbjai a következők lettek:

1. ULTRAS 1904 Dunaszerdahely – áfonyás nyúlsavanyú burgonyafánkkal,
2. Jóbarátok csapata – kakaspörkölt,
3. KTJ csapat – „babgulyás, ahogy mi szeretjük”.

Különdíjat kapott a HU KAPUNK KI és a Gastro DS csapata.

Az otthon készített édes és sós sütemények is megmérettek. Közöttük a rangsor a következőképp alakult.

1. Markolt Zsóka,
2. Simon Anna,
3. Sidó Mária.

A versenyen való részvételt Fodor Mihály, a Sikabony Polgári Társulás elnöke is megköszönte minden résztvevőnek, majd a programot jó hangulatú, délutánba nyúló ebéd zárta, ahol mindenki kedvére válogathatott az elkészült egytálételekből. A jó hangulatról pedig a CandyMen Duo gondoskodott.

(dszi) 

Ezt már olvasta?

Cookies