Jelenlegi hely

Jövőre negyven!

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, szeptember 19 - 08:26 | Színes
A vásár egyidős a városunkkal. Nem is csoda, hiszen ez volt a legfontosabb kiváltsága egykoron: a vásártartási joga. Kis iskolásaink is fújják: Dunaszerdahely a nevében is ott őrzi a szerdai napokon tartott egykori heti vásárainak az emlékét.
Jövőre negyven!

Élénk piaca mellett aztán további hét vására is lett a régi Duna-Szerdahelynek: a Márton-napi, a Luca-napi, a Piroska-napi, a Virághéti, a Keresztjárói, a Magdolna-napi és a László-napi.

Mindegyik messzi tájról is vonzotta ide az érdeklődőket.

Harminckilenc esztendeje ezt az ezerszáz éves hagyományt álmodták újra, s megszületett Szerdahely egykori vásárainak „kistestvére”, a Csallóközi Vásár is.

„Úgy tűnik, mintha számtalan titkos forrásból fakadna itt a jókedv a leírhatatlan kavargás, az egész országból összesereglett árusok s vásári szerencsejátékosok rikoltozó zsibongása, a hangoskodó alkudozás, a céllövöldék puffanásainak sorozatos zaja... És hogy ne csupán a szemnek meg a fülnek, hanem az orrnak is legyen dolga, hát lépten-nyomon az étvágygerjesztő házikolbász, a frissen sülő pecsenye csábító szagának csiklandása, az újbor édeskés illata kíséri a látogatót” – írták 1982-ben A Hétben a Csallóközi Vásárról.

Arról a vásárról, amelyik az elmúlt időszakban oly mértékben kinőtte magát, hogy a régió egyik legvártabb fesztiválja, gasztronómiai és találkozási pontja lett.

S jövőre lesz negyven. Akarom mondani: ezerszáznegyven!

Szerdahelyi vásártéren,
Ihajláré, tyuhajla.
Legényvásár lesz a héten,
Rip-rop, ropogós a gerenda.

Én is megyek a vásárra,
Ihajláré, tyuhajla,
Legényt választok magamnak,
Rip-rop, ropogós a gerenda...

(Csallóközi népdalrészlet, gyűjtötte: Szomjas György 1957-ben, énekelték: iskolás lányok)

Nagy Attila