Back to top

Jóváhagyta a kormány a jövő évi 623 eurós minimálbért

Publikálva: 2020, augusztus 26 - 13:11
A jövő évi minimálbér összegének bruttó 620 euró helyett 623 eurónak kellene lennie, és a tavalyi átlagbér 57 százalékának fog megfelelni. Erre az összegre az idei 580 euróról fog emelkedni.
Jóváhagyta a kormány a jövő évi 623 eurós minimálbért

Az úgynevezett startbér bevezetéséről szóló javaslatot elvetették. Emellett módosítják a munkakövetelmény-alapú hatszintes értékelési rendszert. Újabban 43 eurós fix emelést vezetnek be. Ezenkívül meghatározzák a pótlékok fix összegét. Mindez a minimálbérről szóló törvényjavaslatból derül ki, amelyet a kormány szerdán hagyott jóvá.

Miután a munkáltatók és a szakszervezetek képviselőinek nem sikerült megállapodniuk a jövő évi minimálbér összegében, a munkaügyi minisztérium saját javaslattal állt elő. Végül a szociális partnerek hétfői találkozóján születetett meg a végső javaslat. Változtatnak a minimálbérszámító automata által megadott összegen, és jövőre a minimálbér összege bruttó 623 euró lesz. Ez azt jelenti, hogy minden egyes ledolgozott óráért 3,58 eurót kapnak az alkalmazottak.

Ezenkívül egy olyan javaslat is született, mely szerint jövőre meghatároznák a pótlékok és a nehezített munkavégzésért járó bérkompenzáció összegét. „Kompromisszumra jutottunk abban, hogy a pótlékok emelkedni fognak, ezeket a 623 eurós összegből fogják kiszámítani, illetve jövőre fix összegként fogják meghatározni” – magyarázta a szociális partnerek tárgyalása után Milan Krajniak munkaügyi miniszter.

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: gazdaság