Back to top

Jöjjön velünk Burgenlandba!

Publikálva: 2016, április 11 - 13:09
Burgenland olyan, amilyenek mi nem vagyunk, vagy legalábbis LENNI SZERETNÉNK! A házak takarosak, a kertek gondozottak, az út mellett nem hever szemét, a falu végére nem hordják ki a kiszuperált tévét, a fű zöld, az ég kék. A kerékpárutak (ott vannak!) tele vígan kerekező pozsonyi turistákkal, akik a borospincéknél meg-megállva különleges jégbort kortyolgatnak. Mily tökéletes délután!
Jöjjön velünk Burgenlandba!

Hogyan lehet az, hogy ők ilyen tökéletesek, mi pedig ilyen tökéletlenek vagyunk?! Jöjjön velünk Burgenlandba, próbáljuk megfejteni a titkot Brogyányi Mihály vezetésével. Útba ejtünk egy csodás várat, megcsodálunk egy csodás kastélyt (valamikor az Esterházyaké volt), s elrévedezünk a borospincék hűvösében. Jöjjön velünk!

Fraknó

Fraknó vára (Burg Forchtenstein) Burgenland egyik jelképe. A Rozália-hegység keleti nyúlványán, egy magas dolomitsziklán épült vár már messziről vonzza a tekintetet. A vár egyedülállóan szép fekvése és a várfalakról a parádés panoráma mellett a vármúzeum rendkívül látványos kiállítása miatt is a régió kihagyhatatlan látnivalója. A XIV. századi eredetű vár az egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb arisztokrata családnak, az Esterházy famíliának a kincstára. A középkori várat a Nagymartoni grófok építtették, akik új lakhelyük után „Fraknó urainak” is nevezték magukat. A fraknói grófok – pazarló életmódjuk miatt – később teljesen eladósodtak, és birtokaikat, köztük Fraknó várát is elzálogosították a Habsburgoknak. 1622-ben Esterházy Miklós az osztrák császártól zálogba kapta a fraknói birtokot, majd 1626-ban örök adományt nyert a birtokra, és megkapta a fraknói gróf címet is. Azóta a vár az Esterházy család tulajdonában van, jelenleg az Esterházy magánalapítvány kezeli és működteti a fraknói vármúzeumot, és szervezi a különböző programokat, kiállításokat. Esterházy Miklós azonnal megkezdte a tulajdonába került vár átépítését. A hatalmas vár annyira ijesztővé és biztonságossá sikeredett, hogy a végvári harcok során a törökök meg sem próbálták elfoglalni, de Bocskai és Bethlen seregei sem bírtak vele, és ellentétben a legtöbb magyar várral, az osztrákok is megkímélték. Így jelenleg egyike a legépebben megmaradt magyar váraknak, és a sors különös fintoraként, ma már Ausztriához tartozik. A török veszély elmúltával a rideg, nehezen megközelíthető vár már nem nagyon felelt meg a család igényeinek, így Esterházy Pál herceg a családjával beköltözött az akkortájt elkészült kismartoni kastélyba, a fraknói vár pedig megmaradt a család kincstárának.

Kismarton

Ausztria keleti részén található Burgenland tartomány, melynek székhelye Kismarton, német nevén Eisenstadt. A tartomány központja Soprontól mintegy 20 km-re található, egyik jelentős műemléke az Esterházy család egykori fő rezidenciájául szolgáló Esterházy-kastély. A kastély története egy XIII. századi várra nyúlik vissza, amely a XVII. század végén kerül az Esterházyak tulajdonába. A család egyik legjelentősebb alakja, a hercegi rangot elnyert Esterházy Pál 1663 és 1672 között barokk kastéllyá építtette át a várat. A kastély számára a XIX. század elején, II. Miklós uralkodása alatt következik el a második fénykor. Rezidenciáját klasszicista stílusban átépíttette, és a munkálatok megvalósításához sikerült megnyernie a francia Charles Moreau építészt, aki a forradalmi klasszicizmus egyik legismertebb képviselője. Ma a kastélyban múzeum található, fényűzően berendezett termeiben valósággal megelevenedik a hercegi múlt és az Esterházyak udvari élete. Sokszínű kulturális és egyéb rendezvényekkel várja látogatóit, és az évente megrendezésre kerülő Joseph Haydn Ünnepi Játékok központi helyszíneként szolgál.

Ruszt

A Fertő-tó környékének legszebb települése, a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa, az itt élő gólyák kelepélésétől mindig hangos, bájos hangulatú Ruszt, a szőlő és a bor városa. A város belvárosának szinte minden épülete műemlék.

A pár utcából álló történelmi városközpont tele van hangulatos étteremmel, helyi bort mérő borozóval. A város lakóinak évszázadok óta a szőlő- és bortermelés a fő foglalatossága. A királyi udvar 1524-ben engedélyezte, hogy a ruszti borászok "R" betűt üssenek hordóikra, afféle márkajelzésként, és ez a jel a mai napig megmaradt a parafa dugókon.

A bor mellett a másik szembetűnő dolog a szinte minden kéményen kialakított, otthonos gólyafészek. Nem véletlenül hívják Rusztot a gólyák városának. Tavasztól őszig hangos a város a gólyák kelepelésétől, és néhány madár olyan jól érzi magát itt, hogy el sem repül ősszel.

Az egykori városfal megmaradt részei részben beleépültek a különböző házakba, részben határolják azokat. A patinás polgárházak sok helyen őrzik eredeti  reneszánsz vagy barokk stílusukat. A homlokzatokat sgrafittók, stukkók díszítik, több épületbe is be lehet menni, körülnézni az udvarban. Különösen festőiek a nagyobb utcákat összekötő kis közök, régi házaikkal, belső udvaraikkal.

Időpont: május 14.
Részvételi díj: 35 euró
Jelentkezni lehet: 0905 975 880 vagy office [at] ujno.sk.

(PR)

Ezt már olvasta?