Jelenlegi hely

Jogállamiság és a régió ereje

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, június 27 - 08:20 | Színes
A korábbi évekkel ellentétben az idei választások után csökkent a járásunkból származó képviselők száma a szlovák parlamentben. A régiót a nemzeti tanácsban egyedüliként az OľaNO színeiben induló albári Cseh Péter képviseli, aki korábban keramikusként dolgozott. Vele beszélgettünk arról, milyen időszak várhat az országra és a régiónkra a járvány után.
Jogállamiság és a régió ereje

Két évvel ezelőtt Albáron, ahol él, elindult a polgármesteri székért és nagyon szoros csatában vesztett. Sokaknak elvette volna a kedvét ez a politikától, de önnél nem így történt.

Amikor eldöntöttem, hogy harcba szállok a polgármesterségért már tudtam, szeretnék országos szinten is politizálni. Mivel az önkormányzati választások nem sikerültek, így lett időm és mindenképp azért dolgoztam tovább, hogy parlamenti képviselő lehessek. A 2020-as választások előtti kampányban is ez a cél lobogott a szemem előtt.

Mennyire látott erre valós esélyt az 54.helyről az OĽaNO listáján?

Őszintén bíztam és hittem benne, de szinte lehetetlen küldetésnek tűnt. A párton belül nem gondoltuk volna, hogy 25,03 százalékos eredményt tudunk elérni a februári választásokon, amely majd 53 képviselői széket jelent. 

Mit tartottak elérhető eredménynek?

A beszélgetéseink során a 16-17 százalék tűnt a megugorható szintnek, miközben ennek élérésért dolgoztunk hónapokon keresztül, mégha ez is álomszerű volt a voksolás előtt.

Mennyire volt fontos a párton belül a magyarlakta régiók, így a Dunaszerdahelyi járásban elért eredmény? Tavaly a Csallóközi Vásáron a jelenlegi miniszterelnök is megjelent.

Fontos kiemelnem, hogy mi nem akartuk célzottan megszólítani a csallóközi magyar szavazókat. Matovič elnök úrral meg is voltunk egyezve, hogy a magyar közösségben nem fogunk erőteljes kampányt folytatni. Aki visszaemlékezik, minimálisan voltak jelen az óriásplakátok a régióban, mert nagyon fontos volt számunkra, hogy a Magyar Közösségi Összefogás bejusson a parlamentbe, mert egy kiváló koalíciós partnert láttunk bennük akkor és ma is. A pártelnök dunaszerdahelyi látogatásának oka az volt, hogy megegyezzünk az MKP-val a közös listán való indulásban. Tudjuk, hogy ez nem sikerült, de azzal is tisztában voltunk, a párt sok politikusa szeretetett volna a listánkon indulni, de sajnos az akkori MKP országos vezetőivel nem tudtunk leülnünk tárgyalni. 

Ami a régiót illeti, nagyon fontos számunkra ez a vidék, én itt éltem le az életem, s azt szeretnénk, hogy fejlődjön a régió. A pártunk Nagyszombat megye szintjén is vezető szerepet tölt be, s látszik, hogy a Dunaszerdahelyi járás itt is kiemelt figyelmet kap, nem lesz ez másként az országos politika szintjén sem. A térségben ugyanis kiváló lehetőség rejlenek a mezőgazdaságban, de azt szeretnénk, ha a gazdaság mellett a kisebbségi jogok területén is fejlődni tudnánk.

A választási eredmények után kiderült, pártjuknak 53 képviselője lett a parlamentben, köztük Ön is. Milyen bizottságban dolgozik a nemzeti tanácsban?

A legnagyobb frakció tagjaként nagy a felelősség és sok a feladat, én az emberjogi és kisebbségügyi bizottságnak vagyok a tagja. Ezen a területen szerettem volna dolgozni, itt szeretnék előrelépést elérni, egyúttal azért sem akartam további bizottságban részt venni, mert az sok időt vett volna el tőlem. Szeretnék különös figyelmet fordítani a mi régiónkra, annak fejlődését segíteni, egyeztetve a kormányzati képviselőkkel. 

Mit lát a Dunaszerdahelyi járás szintjén a legnagyobb kihívásnak?

Számos kérdés van. Számunkra az elkövetkező egy év legfontosabb feladata, hogy országos szinten megtisztítsuk a minisztériumokat a korrupciótól, a visszaélések rendszerét megszüntessük, mert sok helyen hatalmas méreteket öltött. A jogállamiság visszaállítása tehát a fő cél. Emellett olyan területek, mint a víz védelme, a mezőgazdaság újraindítása is kiemelt helyet foglal el terveinkben. Szeretnénk kijavítani azokat a rendszerhibákat, amelynek köszönhetően az alacsonyabb tengerszint feletti magasságban fekvő régiókban alacsonyabb támogatást kapnak a mezőgazdaságban, de a megyei struktúra átalakításán is dolgozni kívánunk. A kisebbségi jogok területén pedig olyan változásokat akarunk elérni, amelyet szerintem szlovák párt korábban nem vállalt fel.

A járási hivatalok szintjén történő személycserékről már cikkezett a szlovák sajtó. Mi várható akár helyi szinten a minisztériumok alá tartozó intézményekben?

A kormányban nem egyeztünk meg a keresztkontrollon, az egyes pártok felelőssége az alájuk tartozó minisztérium működése. A járási hivatalok vezetőinek kiválasztása kapcsán megszólítottuk a pártokat, hogy jelöljenek személyeket, nem számított ki elkötelezett egyik vagy másik párt szintjén, s így összesen több mint 600 jelöltet hallgatunk meg. Hamarosan bejelentjük a neveket az egész ország szintjén, s a jelölteket is közzé tesszük. 

Megegyeztünk, hogy a minisztériumokban és a hivatalokban a többi pozíciót megpályáztatjuk, hogy transzparens módon történjen a kiválasztás, mert ezzel is szeretnénk hozzájárulni az ország megtisztításához.

Milyen a kapcsolata Dunaszerdahely városával?

Azt gondolom, hogy korrekt a kapcsolatunk, a múlt heti trianoni emlékesten is találkoztunk a polgármester és alpolgármester úrral, s ugyan az önkormányzati politika egy más terület, mint a parlamenti munka, de azon kívánok dolgozni, hogy a megyei és helyi szinten is hatékonyan tudjunk majd együttműködni. 

Ha élőre tekintünk, milyen eredménnyel lenne elégedett a választási időszak végén?

Nagyon nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert három hónapnyi olyan munka van mögöttünk, amelyhez hasonló még nem volt Szlovákia történetében. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a gazdasági helyzet korántsem ideális, de megoldási lehetőség vannak, s a deficit után majd gyorsan ki tudunk lábalni és növekedési útra lépni. Ha sikerül visszaállítanunk a jogállamiságot, ha működni fog a bíróság és ügyészség, ha az emberek ismét hinni fognak a politikában és a jogaik tiszteletben tartásában, akkor már hatalmas eredményt tudhatunk magunk mögött. Erről fog szólni az elkövetkező időszak, de mindezek mellett a régiók erejét is szeretnénk visszahozni, hogy a földművelés újra lehetőség legyen Szlovákiában, kihasználva azokat a lehetőségeket, amelyek korábban megvoltak. Azt gondolom, ha közben a gazdaságot is sikerül visszaállítani a megfelelő irányba, akkor elégedettek lehetünk.

Rajkovics Péter