Back to top

Járványügyi korlátozások a szentmiséken is

Publikálva: 2021, október 5 - 18:29
Mivel hétfőtől járásunk is narancssárga besorolásba került, a szentmiséken itt is érvénybe kell léptetni az elrendelt járványügyi korlátozásokat. Továbbra sem lesz szenteltvíz a templom kapujában, illetve belépéskor fertőtlenítőszert kell használni, valamint a mise alatt még nincs kézfogás, és a templomban mindenkinek szájmaszkot kell viselnie. Mutatjuk a további részleteket is.
Járványügyi korlátozások a szentmiséken is

A vasárnapi és ünnepnapi magyar miséket (8:00 és 11:00 órakor) csak a beoltottak számára fogják végezni. Ez azért lesz így, mert a beoltottak számára bemutatott miséken nincs korlátozva a résztvevők száma, és nem kell  listát (névsort) készíteni a jelenlévőkről. A templom kapujában azonban szolgálattevők fogják ellenőrizni a templomba érkezők igazolását a beoltottságról. Aki nincs beoltva, az sajnos akkor nem mehet be ezekre a misékre. 

Hétköznapokon (azaz hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön, pénteken) és szombaton a plébániatemplomban nem fognak külön misézni a beoltottak – nem beoltottak részére. Emiatt ezeken a miséken csak korlátozott létszámban vehetnek részt a hívek, akik így az ülőhelyek 25 százalékát és az állóhelyek 50 százalékát foglalhatják el.

Csak ott lehet tehát majd leülni, ahol ki lesz jelölve az ülőhely. Ezeken a közös miséken a templomba lépéskor mindenkinek egy dobozba kell elhelyezie azt a cédulát, amelyre (még otthon) felírta a nevét és telefonszámát.

Azokat, akik ezt nem teszik meg, nevüket és telefonszámukat a kapuban és egy listára felírják. (A névsort és a cédulákra felírtak adatait minden mise után egy nagy borítékba kell elhelyezni a papoknak a plébániahivatalban.) Ez azt jelenti, hogy a templom bejáratánál szolgálattevők fogják felügyelni a szabályok betartását.

A vasárnap esti szentmiséket nem Sikabonyban, hanem a plébániatemplomban tartják majd meg, 16.00 órakor. Ezeken a szentmiséken csak korlátozott létszámban vehetnek részt azok a hívek, akik nincsenek beoltva és/vagy a koronavírus után vannak. (Ezeken a miséken is névsort kell készítenie az egyháznak.)

Sikabonyban csak a beoltottak részére lesz szentmise bemutatva szombaton, 16.00-kor órakor. Ott is kérni fogják a templom kapujában az igazolást.

Szlovák nyelven minden szombaton 15.30-kor fognak misézni a plébániatemplomban a szombat reggeli 8.00 órai mise helyett. Ez az előesti szlovák nyelvű szentmise azok részére lesz, akik nincsenek beoltva vagy a koronavírus után vannak. A vasárnapi 9.30-as szlovák nyelvű szentmisét csak a beoltottak részére mutatják be. 

„Fájó ez a megkülönböztetés, de mégis előnyösebb, mert így többen vehetnek majd részt a vasárnapi ünnepi szentmiséken. A Mindenható segítségét kérve induljunk el ezen az úton. Istennek szentelt alázattal fogadjuk el a szolgálattevőket, akik a mi egészségünk védelmében végzik az ellenőrzést” – fogalmaz a Szent György plébániahivatal.
 

Ezt már olvasta?

Címkék: szentmisék
Cookies