Back to top

A járvány alatt nőtt az éttermek száma

Publikálva: 2021, április 11 - 10:51
A tavaly márciusban Szlovákiában is megjelent koronavírus a gazdaság számos területét befolyásolta, különösen igaz ez a gasztroszektorra, amely az elmúlt 12 hónapban alig tudott zavartalanul működni, de ennek ellenére a piacon újabb nyitásoknak lehettünk tanúi.
A járvány alatt nőtt az éttermek száma

Erre az érdekes jelenségre a Bisnode A Dun & Bradstreet Company tanácsadó vállalat hívta fel a figyelmet, amely a gasztroszektorban aktív vállalkozások (pontosan kft-k) körüli változásokat vizsgálta. 

Jelenleg közel kilencezer ilyen vállalkozás működik Szlovákiában, az elmúlt évben ebből összesen 135 szűnt meg, ennek harmada az év utolsó negyedévében, amikor a korlátozások igazából sokak számára ellehetetlenítették a további működést. Ezzel szemben viszont 744 olyan korlátolt felelősségű társaság vagyis kft. jött létre 2020-ban, amely ezen a területen is tevékenykedik. A legtöbb még az év első hónapjaiban, amikor azt gondoltuk, a koronavírus nem ér el hozzánk, de a további hónapokban is jöttek létre ilyen cégek.

Az elemzők a kissé meglepő cégalapítások mögött egyrészt azt látják, hogy az ételkiszállítás erősödésével több vállalkozó gondolta úgy, hogy kisebb ráfordítás mellett is érvényesülni lehet a piacon, míg más területen a lehetőségek még inkább beszűkültek. A trend pedig idén is folytatódik, igaz, hogy 10 további vállalat szüntette be tevékenységét, de 25 újabb alakult. A jelenség egyébként nem egyedi, a szakemberek hasonló tendenciát figyeltek meg Csehországban is.

A téma kapcsán azt is érdemes megjegyezni, hogy teljes képünk akkor lesz a vendéglátóipar helyzetéről, amikor a járványhelyzet után, a támogatások nélkül látni fogjuk, mennyi vállalkozás tudta valóban átvészelni a korlátozások időszakát, mert sokan még a jelen helyzetben kivárnak.

ma7.sk

Ezt már olvasta?