Back to top

Janikovszky Éva: halhatatlan írónő, akit érdemes olvasni

Publikálva: 2018, június 12 - 06:32
Aki ismeri Az égig érő fű című magyar filmet, melyet csodás szereposztásban időnként mind a mai napig láthatunk a TV képernyőjén, azok biztosan emlékeznek Janikovszky Évára.

De a többi, gyerekeknek, kamaszoknak, felnőtteknek íródott művét is bizonyára sokan olvasták. Sajnos a valóság azt mutatja, hogy a mai fiatalok már nem nagyon ismerik a híres írónőt, inkább a mai iskolás és óvodás gyerekek szüleinek cseng ismerősen a név.

Pedig Janikovszky Évát olyannyira elismerik a világban, hogy 30 könyvét a világ 35 nyelvére fordították le: a német, orosz, angol, francia mellett japán, kínai és portugál nyelven is olvashatók művei.

Lacza Ilona, a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár igazgató-helyettese a hónap végéig megtekinthető Janikovszky Éva emlékkiállítás apropóján, melyet a Móra Könyvkiadónak, a pozsonyi Balassi Intézetnek, valamint a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének köszönhetően tudtak megszervezni, avatott be a halhatatlan írónő életművébe.

„Június elején nyílt a kiállítás, amely kissé zanzásítva mesél Janikovszky Éváról, életéről, életművéről. A kiállítás is érdekes, érdemes végigolvasni a falon található tablókat, de amiben mi, könyvtárosok igazán bízunk, hogy a látogatók általa kedvet kapnak az ismert és kedvelt írónő műveihez. Elsősorban általános iskolásoknak ajánljuk, mivel Janikovszky írásai nagyrészt a gyerek-felnőtt viszonnyal foglalkoznak, azokat olvasva biztosan magukra ismerhetnek a mai gyerkőcök is. Könnyebb lesz megérteni önmagukat, vagy akár kiismerni magukat az örök problémás tini korszak idején a kamasz-szülő kapcsolatban. Janikovszky Éva írásait azért is ajánlom a fiataloknak, mert nagyon egyszerű tőmondatai, tömör, mondhatni szófukar írásmódja könnyen érthető, emészthető. Mindig megmosolyogtatnak a könyveket illusztráló Réber László rajzai is, amelyek amellett, hogy tökéletesen követik a történetet, amiatt is különlegesek, mert az alakokat egy rá jellemző technikával, egyetlen vonallal húzta meg.

Az életmű mellett a kiállítás kuriózuma az a Mercedes típusú írógép, amelyen íródtak Janikovszky Éva könyvei. A mai fiatalok számára nagyon fura és érdekes szerkezet az írógép, ezért a könyvtár raktárából ki is hoztunk egyet, hogy azon próbálhassák ki a látogatók, milyen lehetett a nem is olyan régi múltban a gépírás.

A kiállítás szabadon látogatható a könyvtár nyitvatartási ideje alatt, de az iskoláknak lehetősége van előre bejelentkezni, és a megtekintés mellett kis tárlatvezetést is kérni. Különösen alkalmas erre a június, amikor egy-egy kihelyezett magyar irodalom órát is tarthatunk könyvtárunkban.”

Ezt már olvasta?

Cookies