Back to top

Isztambuli testvériskolával létesít kapcsolatot a Kodály Zoltán Alapiskola

Publikálva: 2022, június 30 - 06:18
Az isztambuli Sait Cordan Ortaokulu iskola szeretne testvériskola-kapcsolatot kiépíteni a Kodály Zoltán Alapiskolával.
Isztambuli testvériskolával létesít kapcsolatot a Kodály Zoltán Alapiskola

Ezzel az izgalmas ajánlattal kereste fel Kubilay Karahan török-magyar kulturális menedzser Ibolya Ildikót. 

„Iskolánk meghívást kapott egy isztambuli látogatásra, ahol intézményünket Ibolya Olivér igazgató, Végh László igazgatóhelyettes és Ibolya Ildikó, az iskola pedagógusa képviselte.

Isztambul igazi világváros, ahol hivatalosan 16 millióan élnek, de a vendéglátók szerint 20 millióan lakják a 39 kerületből álló metropoliszt. A küldöttséget fogadta a kormánymegbízott, a polgármester és a helyi tanügyi vezető, akiktől megtudták, hogy Atasehir kerületben 80 ezer diák tanul 300 iskolában. Az isztambuli tapasztalatok egyik érdekessége, hogy külön helyszínen, egymástól független oktatási intézményben működnek az általános iskola alsó és felső tagozatos osztályai. Vannak olyan alsó tagozatos magániskolák is, amelyek már 4 éves, óvodai kortól kezdődően fogadják a gyerekeket, de az iskolai kötelezettség 6 éves kortól kezdődik. Az állami iskolák felszereltsége változó képet mutat.

A küldöttség színes képet kapott az ottani oktatásról, többek között részt vettek egy állami iskolai ballagáson, amely nagyon díszes és színvonalas ünnepség volt hatalmas LED-fallal, vörös szőnyeggel, óriási kamerákkal, fénytechnikával, virágokkal. Különleges élmény volt továbbá a Boszporuszon úszó hajón tartott iskolai bankett is.

A vendéglátók nagyon komolyan vették a látogatást. Mivel Dunakesziről is érkezett három iskola velünk, magyar feliratú plakátokkal, a magyar Himnusszal, magyar zászlókkal és énekkel fogadták a küldöttséget. Természetesen mivel mi Szlovákiát képviseltük, bennünket szlovák és török zászlókkal fogadtak. Mindezek alapján jó esély van arra, hogy tartalmas kulturális kapcsolatok jöjjenek létre.

Ősszel az isztambuli iskola képviselői látogatnak el hozzánk. Bízunk benne, hogy ez kezdete egy gyümölcsöző kapcsolatnak, amely révén iskolánk diákjai is személyesen megismerhetik Isztambul szépségeit.”

(ht)

Ezt már olvasta?

Cookies