Back to top

Ismét Tudok

Publikálva: 2016, november 28 - 06:00
November 25-én tartották a TUDOK 2016/17 Felvidéki Regionális Konferenciáját, amelynek a Vámbéry Ármin Alapiskola adott otthont. A verseny célja rövid, tízperces előadásban, prezentációval beszámolni egy önálló kutatómunkáról.

A Kutató Diákok Országos Konferenciájának regionális, felvidéki megmérettetésébén idén is több mint harminc tanuló mutatta meg többlettudását. Mint a megnyitóban is elmondták, a verseny célja nem a küldönbőző műfajok, tantárgyak összehasonlító megmérettetése, hanem az egyéni felkészültség, a rátermettség és a tudományos szemléletmód felfedezése a tanulókban.

A megnyitón a házigazda, Masszi János igazgató köszöntötte a Felvidék több településéről érkezett fiatalokat és felkészítőiket, felhívva figyelmüket a fentebb említett tényekre, és arra, hogy az aznapi döntőből a legjobbak a Kárpát-medencei nagy döntőbe juthatnak tovább.

Dunaszerdahely városa részéról A. Szabó László alpolgármester üdvözölte a megjelenteket. Beszédében megköszönte a szervezőknek, hogy lehetőséget és teret biztosítanak a tanulóknak a kibontakozásra, és hogy évről évre viszik tovább ezt a nagyszerű és fontos kezdeményezést, munkát.

A Kutató Diákok Országos Szövetségégének vezetősége részéről a szervezet alelnöke, Balázs Gergő vett részt az eseményen.

A megnyitón bemutatták a három szekció zsűrijét is. A Környezettudomány-Egészségtudomány-Matematika szekcióban Kiss László, Kubik István és Pék László, a Biológia-Kémia szekcióban Bauer Viktor professzor, dr. Kiss László és Valkai Anett, míg a Helytörténet-Pszichológia szekcióban Hrbáček Magdaléna, Lacza Tihamér és Németh Margit foglaltak helyet.

Az előadások után a jelenlévők két KUTDIAK-os prezentációt hallgathattak meg, így Szűcs Andrástól a Dévai Bíró Mátyás politikai jelentősége, avagy a magyar Luther hatása korának politikai és egyházi fejlődésére, illetve Rácz Jánostól egy előadást a komplex tehetséggondozásról.
Az ünnepélyes eredményhirdetésen az alábbi helyezések születtek:

Környezettudomány-Egészségtudomány-Matematika
1. Henzel Dániel, Marianum Egyházi Iskolaközpot Komárom, felkészítője: Németh Klára, Bauer Hajnalka – A légkör királyának látogatása Bulcsu vezér falujában.
2. Mészáros Zsuzsanna, Czeglédi Péter Református Gimnázium, Léva, felkészítője: Balla Csaba – Zselíz és környékének hidrogeológiája, felszín alatti vizei.
3. Hovany Márton, Tarczy Lajos Alapiskola, Hetény, felkészítője: Hovany Renáta – Otthon, édes, meleg-hideg otthon.

Biológia-Kémia
1. Turrisi Emanuel, Bartók Béla Alapiskola, Nagymegyer, felkészítője: Szabó Andrea – Világító kékrák vagy márványrák?
2. Straňáková Emma, Szenczi Molnár Albert Alapiskola, Szenc, felkészítője: Párkány Antónia – Kecskepapagáj tartása és tenyésztése.
3. Pavlík Kristóf, Szabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely, felkészítője: Bartal Mónika – Okosabbak, mint hittük!

Helytörténet-Pszichológia
1. Turtev Erik, Madách Imre Gimnázium Somorja, felkészítője: Horváth László – Ősi magyar hangszerek nyomában.
2. Vojtek Lili, Szenc, felkészítője: Kulcsár Mónika – A taliányok, gólyák és citromfák a nagy háborúban (Éliás Sándor: Napló)
3. Lucza Ákos, Rancsó Kamilla, Tarczy Lajos Alapiskola Hetény, felkészítő: Rancsó Andrea – A Hetény-i Önkéntes Tűzoltó Testület története

Az első két helyezet továbjutott a kárpát-medencei TUDOK döntőjébe.

Ezt már olvasta?

Cookies