Jelenlegi hely

Ismét teljes a Patkó: visszahelyezték a címereket Székelyudvarhely főterére

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, szeptember 5 - 18:13 | Testvérvárosi hírek
Állandó kiállítás formájában régi helyükre kerültek vissza a patkóbeli címerek Székelyudvarhelyen. Hetvennyolc évvel ezelőtti felavatása óta végre a maga teljességében kapta vissza a Márton Áron teret az udvarhelyi közösség.
Ismét teljes a Patkó: visszahelyezték a címereket Székelyudvarhely főterére

Kulturális műsorral tarkítva testvérvárosi szerződést kötött egymással Székelyudvarhely és Pestszentlőrinc, a szerda délutáni eseményt megelőzően pedig felavatták azt az öt domborműcímert is, amely ezentúl állandó jelleggel látható lesz az udvarhelyi Márton Áron téren.

1941. szeptember 5-én összesen öt címert rögzítettek a falhoz: akkor a főtér, a Patkó teljes felújítására ezer pengőt ajánlott fel Pestszentlőrinc városa. A patkó belső ívében balról jobbra Udvarhely vármegye, Székelyudvarhely, Magyarország, Erdély és Pestszentlőrinc címerei díszítették a teret. A most kiállított reprodukciókat Zavaczki Walter szobrászművész készítette, a megvalósításhoz szükséges összeget pedig Budapest Főváros, Soroksár, Budavár és Pestszentlőrinc közösen ajánlotta fel.

Az 1941-beli ünnepségen a Székely Dalegylet Férfikara is közreműködött. Ahogyan akkor, most is velük, az immár 150 éves dalegylettel együtt ünnepelhetett Székelyudvarhely közössége. Az eseményen Gálfi Árpád polgármester kifejtette: több névváltás után ma Márton Áron püspökünk nevét viseli a tér, de „a névtől függetlenül miénk a tér, mert ugyanaz a tér maradt, és mi is ugyanazok maradtunk. 

Apáink, nagyapáink ugyanezen a téren gyűltek össze ezelőtt 78 esztendővel, hogy az emlékhelyként épült Patkót felavassák. A címereinket, jelképeinket megsemmisítő erők bármilyen erőfeszítésük ellenére sem lesznek képesek egy dologra: a lelkeinket soha nem fogják tudni kifosztani – mondta.

Az ünnepségen többek között Tarlós István is felszólalt. Budapest főpolgármestere hangsúlyozta: a jelképek kifejezik az államot alkotó nemzet azonosságtudatát, vagyis nemcsak állami, de ami több, nemzeti szimbólumok is egyben.

A mai ünnep bizonyítja, hogy az anyaországban és határainkon túl élő magyaroknak talán a legfontosabb feladatuk az önazonosság megőrzése, az emlékek ápolása, a közös nyelv megőrzése és a magyar értékek jövőjéről való közös gondolkodás – summázott az elöljáró. Az ünnepség folytatásaként Pestszentlőrincz, illetve Székelyudvarhely városvezetősége a városháza Szent István-termében szignózta a testvértelepülési megállapodást.

Kovács Eszter / szekelyhon.ro / Fotó: Lőrincz Csaba