Back to top

Ismét jóváhagyta a mobilfelhasználók követését lehetővé tévő törvénymódosítást a parlament

Publikálva: 2020, szeptember 3 - 13:08
Az államfő vétóját felülbírálva ismételten jóváhagyták a mobilfelhasználók követését lehetővé tévő törvénymódosítást a pozsonyi parlamentben alkotmányozó többséggel rendelkező kormánykoalíciós pártok képviselői szerdán.
Ismét jóváhagyta a mobilfelhasználók követését lehetővé tévő törvénymódosítást a parlament

A koronavírus-válságra hivatkozva elfogadott törvénymódosítás lehetővé teszi a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) számára, hogy a mobilfelhasználók tudta és engedélye nélkül megismerje tartózkodási helyüket. A módosítást előterjesztő kormánykoalíció azzal indokolta a változtatást, hogy ezen adatok alapján akarják majd ellenőrizni, hogy a külföldről, pontosabban "vörös", vagyis nem biztonságos kategóriába sorolt országokból  hazatérők betartják-e a rájuk vonatkozó karanténintézkedéseket.

A vitatott jogszabályt, amelyre már júliusban rábólintott a parlament, Zuzana Čaputová államfő megvétózta.

Most a parlament ezt a vétót bírálta felül:

a törvénymódosításra a 150 fős pozsonyi törvényhozás 84 kormánykoalíciós képviselője voksolt igennel, az ellenzék összes jelen lévő képviselője, szám szerint 41-en pedig nemmel.

A módosítás azt is kimondja, hogy 5000 euró bírság szabható ki azokra, akik nem tartják be a kötelező karantént, miután visszatértek Szlovákiába egy vörös zónába sorolt országból. Az államfő már jelezte, hogy ha megtörik a vétót, az Alkotmánybíróságához fordul.
„Kihágást követ el az a személy, aki válság idején nem veti alá magát az intézkedéseknek, nem tartja be a karantént a Szlovákiába való belépés után egy járvány vagy egy veszélyes fertőző betegség terjedése idején" - áll a módosító javaslatban. Ezért a kihágásért 5000 euró pénzbírságot szabhat ki a közegészségügyi hatóság.
„A törvényjavaslat célja, hogy a szolgáltató megadja a Közegészségügyi Hivatalnak azon ügyfeleinek telefonszámát, akiknek SMS-t küldtek, mert veszélyes országban voltak és meghatározott időn belül visszatértek Szlovákiába, ugyanakkor az általános együttműködés keretében az érintettek engedélye nélkül is feldolgozhatnak és szolgáltatnak adatokat a közegészségügyi hivatalnak" - fogalmaznak az előterjesztők. Az üzemeltető így az érintettek beleegyezése nélkül is feldolgozhatja a helymeghatározó adatokat, például figyelmeztető SMS-üzenetek küldésekor.

Az államfő által megvétózott törvénymódosítás újratárgyalására összehívott rendkívüli parlamenti ülést egyébként rövid időre megszakította a házelnök, mivel több ellenzéki képviselő elutasította, hogy szájmaszkban vegyen részt az ülésen.

A parlament legnagyobb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Smer-SD, amely alkotmányellenesnek és pontatlannak tartja a jogszabályt, már előre jelezte, hogy elfogadása esetén alkotmánybírósághoz fordul, és kérni fogja hatályba lépésének felfüggesztését is. A kihirdetésével egy időben hatályba lépő jogszabály jövője így igencsak kérdéses.

Annál is inkább, mert a kormánykoalíció már tavasszal elfogadott egy hasonló tartalmú jogszabályt, amelynek hatályba lépését az alkotmánybíróság felfüggesztette, később pedig alaptörvénybe ütközőnek minősítette.

A javaslat azoknak az adatoknak a körét is szabályozza, amelyeket az érintett beleegyezése nélkül feldolgozhatnak. A telefonszám mellett „a szükséges mértékben és a szükséges ideig feldolgozható az adatforgalom, hogy meghatározható legyen, az előfizető mikor jelentkezett be a hálózatba, valamint megállapíthatók legyenek az előfizető tartózkodási helyének adatai az előfizető beleegyezése nélkül is."
A Közegészségügyi Hivatal legfeljebb 60 napig gyűjtheti, dolgozhatja fel és tárolhatja ezeket az adatokat, ezt követően haladéktalanul meg kell semmisíteni őket. „A Közegészségügyi Hivatal csak abból a célból kérhet ki ilyen adatokat, hogy megelőzze a világjárvány vagy egy veszélyes, fertőző betegség előfordulását és terjedését" - áll az anyagban. A Közegészségügyi Hivatalnak jelentést kell tennie a parlament alkotmányjogi bizottságának arról, hogyan kezelte az adatokat.

A törvénymódosítás miatt nem kevés kritika érte Igor Matovič  kormányát, amely több más, az elmúlt napokban hozott - a koronavírus terjedésével indokolt - intézkedés miatt is bírálatok kereszttüzébe került.

Ezek egyike a kötelező szájmaszkviselet szigorításaival kapcsolatos. Köztük azzal, hogy a szerdán tartott tanévkezdéstől már az általános iskolák felsőtagozatos tanulói számára is kötelező a szájmaszk viselése, továbbá megszüntették azokat az eddigi kivételeket is, amelyek alapján például a légzési nehézségekkel, asztmával vagy más hasonló betegségekkel küzdőknek ez nem volt kötelező.

Figyelmet keltett, hogy a szigorítások életbe léptetésével szinte egy időben több olyan fényképfelvétel került nyilvánosságra, amelyeken Igor Matovič egy ismerősének lakodalmán a többi vendéggel együtt szájmaszk nélkül mulatozik, holott a Közegészségügyi Hivatal rendelkezése szerint ilyen eseményeken is kötelező a maszkviselés.

Szlovákiában augusztus közepe táján az előző hónaphoz képest érezhetően megemelkedett a naponta újonnan regisztrált koronavírus-fertőzések száma. Ez a mutató később némileg alacsonyabb szinten stabilizálódott, a napi új esetszám az utóbbi napokban 30 és 70 között mozog.

Az országban eddig összesen 4042 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdai adatai szerint. A gyógyultnak nyilvánítottak száma 2523, vagyis jelenleg mintegy másfél ezer aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Szlovákiában eddig a kórnak hivatalosan 37 halálos áldozata volt, közülük négyet szerdán erősítettek meg. Az országban eddig már több mint 340 ezer vírustesztet végeztek el.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies