Back to top

Iskolai körkép – idén 388 kiselsőst írattak be szüleik Dunaszerdahelyen

Publikálva: 2023, május 11 - 06:30
Idén valamivel több kiselsőst írattak be a szülők Dunaszerdahelyen, mint tavaly – a 2023/24-es tanévben elvileg 388 volt ovis ülhet be szeptemberben az iskolapadba. Ez nyolccal több, mint 2022-ben volt. Ebből szüleik 214 gyermek számára a magyar tannyelvű oktatást, míg 174-en a szlovák alapiskolát választották. A számok persze csalókák, mert több tucat apróság számára már halasztást is kértek a beíratáskor a szülők. Mutatjuk a részleteket!
Iskolai körkép – idén 388 kiselsőst írattak be szüleik Dunaszerdahelyen

Idén a legtöbb magyar kiselsőst, 85-öt a Vámbéry Ármin Alapiskolába íratták be, így ők a maximális létszámmal nyitnak majd három osztályt, hasonlóképp, mint 2022-ben. 

A Szabó Gyula Alapiskolát 76 apróság szülei választották, így ők négy osztállyal indulhatnak, amelyből egy kisebb létszámú csapat a Keleti lakótelepen, a Barátság téri óvoda épületébe kihelyezett osztályukban kezdi meg elsajátítani a betűk és a számok tudományát. 

A Kodály Zoltán Alapiskola idén is két osztály fog indítani szeptemberben, az ide beíratott tanulók száma 42 fő.

A Szent János Egyházi Alapiskolát 11 kiselsős szülei választották, így ők idén egy osztályt indítanak az oviból elballagott apróságok számára.

A szlovák tanítási nyelvű Smetana ligeti Alapiskolába 65 kiselsőst, míg a Jilemnický utcai Alapiskolába 109-et írattak be. 

Összesítve tehát a város magyar tannyelvű alapiskoláit 214, míg a szlovák tannyelvűt 174 elsős fogja szeptembertől látogatni. 

Elvileg persze, ugyanis az iskolakezdők létszáma lényegében mindig szeptember elejére véglegesül, hiszen már eleve a beíratásukkor több tucat apróság számára halasztást is kértek a szüleik, például csak a Vámbéryben tízen vagy a Jilemnický utcaiban tizenöten kértek halasztást.

Az irányszámok mindenesetre kisebb „kiselsős létszámnövekedést” mutatnak a tavalyi, 2022-es évhez képest, akkor ugyanis 225 magyar és 155 szlovák kiselsőst írattak be szüleik a dunaszerdahelyi alapiskolákba. Másrészt mutatják, hogy tavalyhoz képest csökken (11 gyermekkel) a magyar és növekszik (19 beíratott gyermekkel) a szlovák tannyelvű iskolát választók létszáma. 

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies