Back to top

Író-olvasó találkozó Bíró Szabolccsal

Publikálva: 2024, február 22 - 20:05
A neves történelmi regényíró, Bíró Szabolcs idei első író-olvasó találkozója szülővárosában, Dunaszerdahelyen, a Csallóközi Könyvtárban.
Esemény időpontja: 
Csütörtök, 2024, március 7 - 17:00
Helyszín: 
Csallóközi Könyvtár
Belépő: 
Ingyenes

Bíró Szabolcs 1988-ban született Dunaszerdahelyen.

Tizenhat éves kora óta a kultúra több ágazatában is kipróbálta és képviselteti magát, de az írás a valódi hivatása. Kerekesszékben él, innen ered önironikus műfaji meghatározása, a székirodalom. Regényíróként 2007-ben debütált álnéven. 2010 óta kizárólag polgári nevén publikál, fő témája a középkori történelem, ám írt már fantasyt, horrort, ifjúsági regényt, képregényt, forgatókönyvet és mesekönyvet is. Az írás mellett tizenegy éven keresztül volt a Csak Van rockzenekar frontembere, 2019 óta pedig a HaddelHadd hard rock együttes énekesi posztját tölti be. 2011-ben Historium néven létrehozta egyéni vállalkozását, amelynek révén a könyvkiadói és a rendezvényszervezői munkába is belekóstolt. 2014-ben megalapította a Csallóközi Anjou Károly Bandérium hagyományőrző közösséget, amely néhány éves működése által sokat segített az Anjouk-sorozat világának megteremtésében.

Bíró Szabolcs sze­rető férj és büszke édesapa. 2016-ban, a Szent György Lovagrend alapításának 690. évfordulóján, Visegrádon lovaggá ütötték. 2017-ben Eger Kulturális Nagykövete lett. 2018-ban megkapta a Szent György Lovagrend lovagkeresztjét, hadiszalagon a Szent Koronával.

Első komolyabb sikerét Sub Rosa c. regényének köszönheti, mely három különböző kiadást is megért, a szakmai hírnevet azonban a többféle kiadásban is piacra bocsátott Non nobis Domine c. történelmi regénye hozta meg számára. 2014-ben megjelent Ragnarök c. regényével rövid kitérőt tett a vikingek és az óskandináv mitológia világába, ám azután ismét visszatért a magyar középkorhoz: tizenöt részesre tervezett, Anjouk c. történelmi regénysorozatát az Athenaeum Kiadó gondozza – a sorozat VIII. kötete, A dél pörölye 2023-ban jelent meg. 2017-ben jelent meg első ifjúsági kalandregénye, az Elveszett csillagok a Főnix Könyvműhelynél, illetve első mesekönyve, A sárkány, aki nem akart aludni a Manó Könyvek gondozásában, Korsós Szabina illusztrációival.

A szerző köteteiről bővebben itt olvashatnak!

(biroszabolcs.eu / wikipedia)

Cookies