Back to top

Intelligens térképen dolgoznak a Csallóközi Múzeumban

Publikálva: 2019, január 22 - 11:48
Az információs technológia forradalma a múzeumokba is betört. Ebből nem lehet kivétel a Csallóközi múzeum sem, hiszen az elvárásokat a saját bőrükön érzik. A látogatók egyre szívesebben használják az információs eszközöket, paneleket, amelyekkel a múzeum is rendelkezik.
Intelligens térképen dolgoznak a Csallóközi Múzeumban

Valóban segítség az új technológia?

Úgy tűnik igen, mert ez a módszer elsősorban éppen azt az interaktív múzeumlátogatási módszert segíti, amelyeket ma már széles körben alkalmaznak a világ valamennyi múzeumában. A kiállított tárgyakat például 3D-s formában lehet megtekinteni a képernyőkön, miközben – érthető okokból – a kérdéses tárgyakat a valóságban nem lehet megérinteni. Az interaktív módszer lényege az is, hogy a látogató a rendelkezésre álló információkból ki tudja választani a számára legfontosabbat. Nos, ebben segíthet az egyre bővülő új számítógépes program (software).

Milyen az új program?

Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum kurátora vezetésével a múzeum számára készült program a település mai térképén jelöli meg az egyes történelmi korok fényképes lenyomatait, mutatja meg, hogy mi volt egykor az adott helyen. A programozás szakasza már befejeződött, most az adatok feltöltése zajlik, ami folyamatos lesz. Nagy Iván szerint a látogatók kipróbálhatják a múzeum „okospaneljén” az alkalmazást, bebarangolva így többek között városunk, Dunaszerdahely egykori utcáit, tereit is.

Van továbblépés is?

A továbblépés valószínűleg az lesz, hogy ezt a programot a világháló segítségével külső felhasználók is elérhetik majd.

(Az interaktív program létrehozását a „Művészetet Támogató Alap” (Fond na podporu umenia) támogatta.)

Ezt már olvasta?

Cookies