Back to top

Íme a fizetős Facebook és Instagram

Publikálva: 2023, november 2 - 06:34
Már lehetett egy ideje hallani róla, hogy érkezik a fizetős Facebook és Instagram, most pedig a Meta, e két platform anyavállalata, hivatalosan is bejelentette ezeket az európai felhasználók számára. Az előfizetések egyike sem kötelező, aki viszont él velük, megszabadulhat a reklámoktól.
Íme a fizetős Facebook és Instagram

Azok a Facebook és Instagram felhasználók, akik az EU, az Európai Gazdasági Térség és Svájc területén élnek, mostantól 9,99 eurós (~3820 Ft) havidíjat fizethetnek a webes felületen, és 12,99 eurót  (~4970 Ft) iOS és Android operációs rendszereken a reklámmentes használatért. Ezek a havidíjak 2024 március 1-ig fedezik majd a felhasználók tulajdonában lévő összes összekapcsolt Facebook és Instagram fiók hirdetésmentességét, ezt követően minden további összekapcsolt fiók további 6 euróba fog kerülni ha webes, illetve 8 euróba ha iOS-en vagy Androidon fizetünk elő.

Mobil eszközökön azért drágább az előfizetés, mert az Apple és a Google jutalékát is kifizetteti velünk a Meta. Érdemesebb tehát egy asztali gépen megcsinálni, és akkor kevesebb lesz a havidíj (ettől még ugyanúgy eltűnnek a reklámok a mobilokon is, egyenértékű a két opció).

Természetesen továbbra is lehet használni mindkét platformot reklámokkal, úgy ahogyan eddig, vagyis az előfizetéses modell teljesen opcionális.

A hirdetések nélküli előfizetés megvásárlásának lehetősége egyensúlyt teremt az európai szabályozó hatóságok követelményei között, miközben választási lehetőséget biztosít a felhasználók számára, illetve lehetővé teszi a Meta részére, hogy továbbra is kiszolgálja az EU, az Európai Gazdasági Térség és Svájc összes lakosát. Az Európai Unió Bírósága elismerte, hogy az általunk bejelentetthez hasonló előfizetési modell a hirdetésekkel finanszírozott szolgáltatáshoz való hozzájárulás érvényes formája.

A Meta által közzétett sajtónyilatkozat arról szól, hogy a cég elkötelezett a felhasználók adatainak biztonságban tartása mellett, valamint az EU általános adatvédelmi rendeletének (GDPR), illetve a digitális piacokról szóló törvények (DMA) betartása iránt. A DMA idén májusban lépett életbe, és a Facebookot “kapuőr” felület gyanánt azonosította, ami azt jelenti, hogy a közösségi hálózatok kategóriájában alapvető szolgáltatásokat nyújtó nagy digitális platformnak tekintik. Éppen ezért annak meg kell felelnie a rendeletben meghatározott kötelezettségeknek és tilalmaknak, mégpedig 2024. március 6-ig. A DMA többek között azt is tiltja, hogy a két ugyanazon vállalathoz tartozó szolgáltatásban gyűjtött adatokat összekapcsolják, illetve azt sem engedi, hogy a felhasználókat az adott platformon kívül is nyomon kövessék.

gsmarena / napidroid.hu

Ezt már olvasta?

Cookies