Back to top

Így zajlik majd a tömeges tesztelés

Publikálva: 2020, október 20 - 05:55
A tömeges tesztelés október 30. és november 1., illetve november 6. és 8. között zajlik majd. A kormány azt ígéri, a törletek levételét képzett egészségügyi szakemberek végzik majd.
Így zajlik majd a tömeges tesztelés

A DenníkN úgy értesült, a védelmi tárca már mintegy ötezer tesztállomást jelölt ki. Ezek mindegyikében képzett szakemberek, nem pedig átképzett katonák veszik le a mintákat - ígérik.

Nyilvánosságra hozták a tesztelés menetét is:

először felveszik a megvizsgáltak adatait, ezt követően történik maga a vizsgálat: törletmintát vesznek az érintett orrgaratából. A gyorsteszt 15–30 percen belül mutat eredményt, addig egy erre kijelölt helyiségben kell várakozni.
Amennyiben igazolódik a fertőzés, a helyszínen tájékoztatni fogják az illetőt a további teendőkről. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal hatályos rendelkezése értelmében a COVID-19-pozitív személy házi karanténba vonul.

A leírt eljárás a jogászok és az egészségügyi szakemberek állásfoglalása után még változhat.

A szűrővizsgálatokat végző szakembereket előzetesen tesztelik.

Kedden (október 20.) a hivatásos katonák felkeresik a Namesztói, Alsókubini, Turdossini és Bártfai járások önkormányzatait. Ezekben a járásokban a legkritikusabb a helyzet, ezért itt kerül sor október 23. és 25. között a bevezető, ún. pilot tesztelésre. Később a fegyveres erők tagjai felkeresik a többi önkormányzatot is.

A szűrővizsgálatokat végző személyzet összes tagját le fogják tesztelni az akció előtt.

Minden mintavételi helyet el fognak látni a szükséges védőfelszerelésekkel és fertőtlenítőszerekkel. Az akciót egy 16 regionális katonai parancsnokságból álló hálózat fogja koordinálni. Lesznek kisegítő csapatok is, amelyek tagjai szükség esetén a túltelített mintavételi helyeken fognak segítséget nyújtani. Ők fogják letesztelni a mozgásképtelen személyeket, és az olyan kis közösségek tagjait is, ahol nem lenne kifizetődő önálló mintavételi helyet nyitni.

Az árvai és bártfai, ún. pilot tesztelést mintegy 200 katonaorvos és 100 mentős fogja végezni. A védelmi tárca intenzív tárgyalásokat kezdett az egészségügyi minisztériummal a civil egészségügyi alkalmazottak bevonásáról főleg az országos tesztelésbe.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies