Jelenlegi hely

Ifjú Szivek Táncszínház: Határon túli nemzeti tánc

Publikálva: 2018, március 20 - 15:23 Tánc, táncház
Esemény időpontja: 
Szerda, 2018, április 18 - 19:00
Helyszín: 
Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ
Belépő: 
8 euró

77 verbunk a végekről. A bécsi udvarral folytatott hosszas tárgyalás eredményeként a pozsonyi országgyűlés 1715: VIII. cikkelye emelte törvényerőre az állandó közös hadsereg felállítását. A rendek e törvény elfogadásával szentesítették az idegen haderő jelenlétét, s hozzájárultak ahhoz, hogy megnövekedjék a bécsi udvar érdekeit szolgáló ezredek száma. A Verbung Kommandók működése, de különösen a szabad toborzás, óriási szerepet játszott a verbunk fogalmának népszerűsítésében, a verbuválás emlékeit idéző hagyomány kialakulásában, valamint egy új egységes táncstílus elterjedésében Közép-Európában. Az előadás célja a verbunkos tánc hagyományainak bemutatása és megőrzése, mely egy egységes kulturális értéket képvisel Európában.

A műsor Felvidék, Kárpátalja, Partium és Erdély területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújt hiteles képet az egykori verbunkos hagyományokról. Időtartam: 60 perc.

Tánckar: Gálik Klaudia, Gyenes Barbara, Sebő Veronika, Varsányi Ágnes, Varsányi Zsófi, Gálik Gábor, Domján Máté, Botló Gergely, Botló Ákos, Brusznyai Erik, Lantos András

Zenekar: Koncz Gergely – hegedű, Hegedűs Máté – hegedű, Papp Endre – brácsa, Bognár András – nagybőgő

Zenei szerkesztés: Hégli Dusan és az Ifjú Szivek Táncszínház zenekara

Művészeti asszisztens: Varsányi Zsófi

Művészeti munkatárs: Gálik Gábor

Rendező, koreográfus: Hégli Dusan

Jegyár: 8 € (még nem kapható)