Back to top

Idén maszkban főztek

Publikálva: 2020, szeptember 14 - 09:15
Minden bizonnyal az idei év, de mindenképpen a nyár utolsó nagy rendezvénye zajlott le hétvégén városunk sikabonyi településrészén: hatodik alkalommal kerültek elő a bográcsok és a fakanalak, hogy a megjelent húsz vállalkozó szellemű csapat összemérje főzőtudományát, kreativitását és ízvilágát a Sikikonyhán, vagyis a sikabonyi szabadtűzön készült ételek és házi sütemények versenyén.
Idén maszkban főztek

Az „ízes vetélkedőt” évről évre megszervezi a Sikabony Polgári Társulás csapata, akik számára az idei, rendhagyó főzőverseny előkészítése és koordinálása ezúttal többszörös enegriát kívánt: be kellett tartani és tartatni a szigorú járványügyi szabályokat is. 

Minden kötöttség ellenére felszabadultan látott neki a Sikabonyból, Somorjáról, Hodosból és Nagyabonyból érkezett húsz „különítmény”, hogy ételeikkel elkápráztassák a zsűrit. Az öttagú bíráló bizottságban idén Antal Csilla cukrász, Mészáros Benjámin séf, Nagy Attila újságíró (portálunk főszerkesztője), Nagy Kornél szakács és Weisz Tibor séf foglalt helyet.

Miközben a gulyáságyukban főttek a finomabbnál finomabb illatokat árasztó ételek, a roston sercegett a hús, addig a hodosi Csemadok énekkara varázsolt kellő hangulatot rögtönzött koncertjükkel a színpadon. A közönség nagy tapssal kísért minden számot.

Hihetetlenül finom házi sütemények is felkerültek az asztalra – a megmérettetésben több mint húszféle édességgel, házi sós finomsággal kellett megbirkóznia a zsűrinek.

Az időjárás is kegyes volt, hiszen a nyárvég melegét csak néha zavarta meg szellő – az is csak azért, hogy széjjelfújja az illatokat városszerte, és odacsalogassa az éhes közönséget a kondérokhoz. A csapatok ugyanis kóstolójegyet árultak, s akinek leggusztusosabb volt a főztje, annak a fazekából mertek a legtöbben.

Késő délutánra összeállt a végeredmény is, amelyet díjesőben adott át Simon Ferenc, a Sikabony Polgári Társulás elnöke, Sidó János ötletgazda, társulási tag és a zsűri. 

A végeredmény a következőképpen alakult.

Házi sütemények versenye:

1. Horváth Dóra – habos citromos pite
2. Miklós Mária – töpörtyűs pogácsa
3. Mrvová Beáta – húzott házi rétes
Különdíj: Matula Mária – diós batyu

Bográcsételek:

1. Mercedes-Benz Dunaszerdahely
2. Hodos a mi falunk
3. Deniska Company

Különdíj: Smoker Boys
A legszebb tálalás: Deniska Company
A legkülönlegesebb alapanyag: Nagy ho-ho csapat

A szokásosan hangulatos rendezvényt az Oukey zenekar countrykoncertje zárta. Mit is lehetne még mondani? Jövőre találkozzunk, de már vírusmentesen, ugyanitt! 

Képgalériánkat itt tekinthetik meg!

Nagy Attila, fotók: Nagy Gyula

Ezt már olvasta?

Cookies