Jelenlegi hely

Húsvétváró szakmai verseny

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, április 8 - 18:08 | Oktatás
Hagyományteremtő jelleggel szakmai versenyt hirdettek meg a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola vendéglátóipari tanulmányi szakán.
Húsvétváró szakmai verseny

Az április 6-án megrendezett eseményen a pincér- és szakácsversenyzők négytagú csapatban mutathatták meg, hogy leendő gasztronómiai szakemberként miként készülnének a tavasz legnagyobb ünnepére. A szakácsok feladata egy háromfogásos menü megtervezése és kivitelézése volt. Az értékelő bizottság külön pontozta az íz- és színharmóniát, a szakszerű elkészítési mód betartását, a gasztrotrendekre való fogékonyságot.

A pincérek feladata egy ünnepi díszasztal elkészítése, megterítése volt. A zsűri a húsvéti dekorációk kreatív megkomponálását, a szakavatott kellékválasztást, a terítési szabályok betartását pontozta.

Nemcsak az öttagú pontozóbizottság véleménye számított, hanem az iskola diákjai is beleszólhattak a versenysorrendbe, ugyanis egy közönségdíjat is meghirdettek.

A négy éve működő tanulmányi szak eddigi legnagyobb és legsikeresebb tudáspróbáján rendkívül finom falatokkal és dekoratív ünnepi ruhába öltöztetett asztalokkal kápráztatták el a versenyzők az iskola vezetőségét.

A bronzérmes harmadikosokból álló csapat avokádósalátával indította az ünnepi menüsort, főételként Gianni módra elkészített olasz pitét szolgáltak fel hollandi mártással, desszert gyanánt pedig ehető virágokkal megszórt répatortát szervíroztak. A csapatkapitány, Holocsi Kinga sajátkészítésű bonbonnal is kedveskedett a zsűrinek.

Nagy meglepetésre a képzeletbeli  dobogó második fokára egy elsősökből álló csapat állt. Húsvéti menüjük nem mindennapi kulináris élvezeteket nyújtottak a bírálóbizottságnak.  A sonkaköntösben felszolgált buggyantott tojás felszolgálása után meglepő főételt, tormás burgonya kíséretében szervírozott rántott ill. sült békacombokat kóstoltattak  meg a pontozókkal.  Ünnepi asztaluk nemcsak a szakmai zsűri tetszését váltotta ki, hanem  diáktársaik is a lila színben pompázó hímes tojásokkal és élővirággal dekorált asztalt részesítették a legtöbb szavazatban.

A  várakozásoknak  nem mondott ellent, hogy a hét benevezett csapatból a negyedikesek összekovácsolódott, rátermett, szakavatott csoportja kapta meg a győzteseknek járó oklevelet és ajándékot. Rusztikus asztalterítéküket és rendkívül gazdag menüjüket (tárkonyos szósszal és spárgával töltött tekert pisztráng, fűszeres vajban pácolt sült nyúl tavaszi zöldségágyon, fanyar gyümölcsök főtt tojáshabbal)  szuperlativuszokkal illette a zsűri elnöke - Mária Jesenská, nyugalmazott iskolaigazgató, vendéglátóipari és gasztronómiai szakember.

Hasonlóan elégedetten nyilatkozott az iskola első ilyen jellegű szakmai versenyéről, Szabó László intézményigazgató is, aki egy „tortacsodával“ köszönte meg minden résztvevőnek a kreatív helytállást.

-kl-