Back to top

A hulladék és a nem megfelelő szilárd tüzelő elégetése során keletkező égéstermékek súlyosan károsítják az egészséget

Publikálva: 2022, november 28 - 06:55
A környezetvédelmi tárca az elmúlt napokban nyílt levéllel fordult az önkormányzatokhoz, melyben a fűtés egyes módjainak környezeti és egészségügyi kockázataira hívja fel a figyelmet.
A hulladék és a nem megfelelő szilárd tüzelő  elégetése során keletkező égéstermékek súlyosan károsítják az egészséget

„A háztartások gyakran használnak olyan kazánokat és fűtőtesteket, melyekben gyakorlatilag bármit el lehet tüzelni. Az elhasználódott berendezések, a nem megfelelő tüzelőanyag használata, vagy a környezetkárosító fűtési módok az általunk belélegzett ártalmas szennyező anyagok fokozott képződését okozzák. Hosszú távon a leginkább veszélyeztetettnek maguk az érintett községek lakói számítanak, akik az egészségre ártalmas légszennyező anyagokat belélegzik“ – hangsúlyozta a tárca.

A rekordmértékű infláció jegyében zajló elkövetkező tél megmutatja, milyen arányban választják az emberek a szilárd tüzelővel és a hulladékkal történő fűtést. „A nehéz helyzet ellenére nem csinálhatunk falvainkból hulladékégetőt“ – figyelmeztet a minisztérium, hangsúlyozva, hogy tilos a hulladék égetése a háztartások számára.

A hulladék és a nem megfelelő szilárd tüzelő – beleértve a nedves fát – elégetése során keletkező égéstermékek súlyosan károsítják az egészséget.

Ennek az egészségügyi kockázatnak a leginkább a völgyekben és a hegykatlanokban fekvő települések lakosai vannak kitéve, főképp a téli időszakban. Az ilyen módon történő fűtéssel a környezetkárosítás és az egészségügyi kockázat mellett nő a tűzesetek előfordulásának veszélye is, ezért nagyon fontos a fűtőtestek és a kémények rendszeres ellenőrzése. Biztosítási szempontból ugyanis ha a tűzeset kivizsgálása során megállapítást nyer, hogy azt a fűtőtest rossz állapota, vagy szilárd tüzelőanyag használata esetén a kémény nem megfelelő állaga okozta, s a tulajdonos nem tudja bizonyítani, hogy elvégeztette a szükséges rendszeres ellenőrzést, a biztosító megtagadhatja a kártérítést, vagy csökkentheti annak összegét.

Mint a Statisztikai Hivatal adataiból kitűnik, tavaly év elején Szlovákia-szerte a háztartások több mint ötödében használtak szilárd tüzelőanyagot.

Tavaly a háztartások fűtése 80 százalékban járult hozzá a levegő részecskeszennyezéséhez (PM2,5). A fennmaradó 20 százalékot a közlekedés, az energiatermelés, az ipar és a mezőgazdaság okozta. A levegőben található 2,5 mikrométernél kisebb részecskék azért veszélyesek, mert lerakodhatnak a tüdőben, vagy bejuthatnak a vérkeringésbe.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)

Ezt már olvasta?

Cookies