Back to top

A holokauszt és a faji erőszak áldozatainak emlékezete Dunaszerdahelyen

Publikálva: 2023, szeptember 8 - 22:07
A holokauszt és a faji erőszak áldozatainak emléke előtt tisztelegtek pénteken délelőtt a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség szervezte El nem felejtett szomszédok elnevezésű megemlékezésen.
A holokauszt és a faji erőszak áldozatainak emlékezete Dunaszerdahelyen

Az emlékező összejövetel szirénahanggal és harangszóval indult, majd a jelenlévők egyperces néma csenddel tisztelegtek a háború faji áldozatai előtt.

Schwartz József, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség elnöke beszédében emlékeztetett, hogy a holokauszt és a faji erőszak szlovákiai áldozatainak emléknapja minden évben szeptember 9-én van, majd hozzátette: mivel az idén szeptember 9-e szombatra esik, a zsidók számára pedig a szombat a legszentebb nap, így az idei megemlékezést egy nappal korábban tartják.

„1941. szeptember 9-e tragikus napként vonult be történelmünkbe, amikor a háborús Szlovák Állam kormánya elfogadta a zsidók jogállásáról szóló rendeletet, az úgynevezett zsidó törvénykönyvet, amely megfosztotta a zsidó származású embereket polgári és emberi jogaitól, kizárta őket a társadalmi és gazdasági életből, megfosztotta őket tulajdonuktól, és végül megsemmisítő és koncentrációs táborokba gyűjtötte őket, ahol tömegesen vesztették életüket” - mondta.

Mintegy 13 ezer zsidót deportáltak koncentrációs táborokba 1944 szeptembere és 1945 márciusa közt a német katonai és rendőri hatóságok vezetésével, ahol az emberek névtelen számokká váltak. Visszaadni az elvett életeket vagy eltörölni az átélt fájdalmat nem lehet, de a hitközség elnökének meggyőződése, hogy vissza lehet állítani a megfosztott méltóságot azáltal, hogy rendszeresen tiszteletünket fejezzük ki a holokauszt és a faji erőszak áldozatai előtt.

„Hogy visszaadjuk azoknak a nevét, akiknek a nevét elvették és puszta névtelen számokra cserélték, felolvassuk hangosan neveiket, és ezzel visszakapják az emberi méltóságukat” - mondta az elnök.

Schwartz József beszéde után a pozsonyi főrabbi, Myers rabbi gondolatait hallgathatták meg szlovákul és a halottakért mondott emlékimáját héberül, majd a jelenlévők emlékköveket helyeztek el a Holokauszt emlékműnél, így tisztelegve az áldozatok emléke előtt.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies