Back to top

Holnaptól lehull a maszk, látszik a mosoly

Publikálva: 2022, április 20 - 14:01
Vladimír Lengvarský, egészségügyi miniszter a szerdai kormányülést követően bejelentette a régóta várt járványügyi enyhítést: április 21-től, csütörtöktől - néhány kivételtől eltekintve - nem kötelező az arcot és az orrot eltakaró maszkot viselni - sem kül-, sem beltérben.
Holnaptól lehull a maszk, látszik a mosoly

Két kivételt említett a tárcavezető. Egyelőre kötelező marad a maszkviselés (a miniszter következetesen reszpirátort emlegetett) a látogatók és a személyzet számára a szociális intézményekben, valamint az egészségügyi intézményekben is el kell takarni a felső légutakat.

A második komoly enyhítés eltörli a kötelező karantént az úgynevezett közeli kontaktszemélyek számára. Az új szabályozás szerint az orvos azonban ilyen esetben is elrendelheti a kötelező karantént a kontaktszemély részére, de az csak 5 napig tart.

A pozitív koronavírus-teszt esetében - legyen az PCR, LAMP, antigén, vagy otthon elvégzett önteszt - továbbra is kötelező az elkülönítés. Ebben az esetben a karantén 5 napig tart (amennyiben a fertőzött személynek az utolsó 24 órában nem voltak tünetei), majd további 5 napig kell még FFP2-es reszpirátort viselni. Ha a tünetek huzamosabb ideig is fennállnak, a karantékötelezettség végéről a beteg orvosa dönt.

Facebook / MZSR, ma7.sk alapján, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies