Back to top

Hogyan népszerűsíthető az irodalom?

Publikálva: 2019, október 30 - 19:59
Az irodalomnépszerűsítés lehetőségei címmel szervezett szakmai szimpóziumot a Szlovákiai Magyar Írók Társasága október 30-án a Vermes-villában.
Hogyan népszerűsíthető az irodalom?

A témában cíkkeket író, publikáló szerzők adtak elő a 2017 óta megrendezett eseményen, amelynek nem titkolt célja az volt, hogy gyakorlati tapasztalatokat osszon meg az érdeklődőkkel, illetve lehetőséget biztosítson betekinteni, milyen lehetőségei is vannak az irodalom népszerűsítésének. 

Elsőként Egyházi Dóra, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének alelnökének mesés előadását hallgathatták meg a szlovákországi magyar könyvőrzők ezévi nagy felkutatásáról, annak módszereiről és első eredményeiről. Másodikként Kantár Balázs, az udvardi alapiskola magyar szakos pedagógusa, igazgatóhelyettese mutatta be a résztvevőknek iskoláját, beszélt a pedagógusi jó példa jelentőségéről, valamint elárulta, hogyan használják a Papírszínházat az oktatásban.

Juhász Katalin költőként előadásában a versek fontosságáról beszélt, a Holt költők társasága című filmből vett példákkal, idézettekkel tűzdelve mondandóját utalt rá, hogy értő olvasás nélkül holt olvasókká válnak a felnövekvő generációk. A szünet után Turczi István költő, író, műfordító, irodalomtudós és Király Farkas költő, író, műfordító beszélt a magyarországi viszonyokról, előbbi többek között bemutatva a Parnasszus c. költészeti folyóiratot, majd szó esett az irodalom(történet) oktatásáról, a mai média és az irodalom viszonyáról, a szépirodalmi szövegek kiadásának támogatásáról stb.

Összegezve elmondhatjuk, az irodalom mindig is megmarad az érdeklődő és kíváncsi ember szellemi tárának egyik legfontosabb alapja, ám magának az irodalom népszerűsítésének mindenképpen idomulnia kell a 21. század emberéhez, befogadóvá téve őket.

A rendezvény oklevelek átadásával zárult. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága az irodalomnépszerűsítés terén kifejtett munkájukért kitüntette Vojtek Máriát, Jenei Gabriellát, Lukács Erikát és Lacza Ilonát.

Ezt már olvasta?

Cookies