Back to top

Hogyan csökkenthető a szemét mennyisége?

Publikálva: 2016, december 7 - 10:09
A december 6-i képviselő-testületi ülésen is szó esett a városi szemétkérdésről.

Mint ismeretes, Dunaszerdahely Városa az elmúlt időszakban több fajta módon is igyekszik hatni a polgárokra annak érdekében, hogy csökkenjen a kommunális hulladék mennyisége. A szelektív hulladékgyűjtést támogatandó kampánnyal a legkisebbekre kívánt hatni, de a hulladékgazdálkodást végző FCC Environmenttel közösen különböző módszerekkel, akár a Dunaszerdahelyi Hírnökben folyamatosan megjelenő információs anyagokkal is a tájékoztatást kívánják elősegíteni.

A zöldhulladék gyűjtése a  Municipal Real Estate DS Kft. által ugyancsak komoly előrelépéstt jelentett, de ahogy a képviselő-testületi ülésen elhangzott polgármesteri beszámolóból kiderült, még mindig sok polgár nem érti a kérdés lényegét. Hájos Zoltán prezentációjában a képviselőknek képekkel ábrázolta, milyen jellegű szemét kerül a kukaedények mellé vagy a lakótömbök környékére, s milyen plusz költségekkel jár a városnak ezek eltávolítása. Egyúttal közös megoldáskeresésben kérte a képviselők segítségét, hogy miként lehetne ezen illegális szemétlerakásokat elkerülni, mert a jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, sajnos a polgárok az ilyen eseteket nem jelentik a városi rendőrségnek, eddig csak egyetlen példa volt erre. Ennek hiányában pedig a folyamat megfékézése nehézkes. Egyik lehetőségként kamerarendszer kiépítését vázolta fel.

Halszer Roland azt javasolta, hogy valamilyen módon jutalmazzák azokat, akik felhívják a városi rendőrség figyelmét az ilyen esetekre, mert nem csak a város polgárai, hanem a környező falvakból érkezők is Dunaszerdahelyen helyezik ki a felesleges hulladékot. Az ülés korábbi szakaszában Ravasz Marián is hangsúlyozta, túl magas a hulladékszállításra fordított kiadás a város nagyságához mérten. Bachmann László szerint fontos lenne arról is minél több helyen informálni a polgárokat, hogy az építkezési hulladékot vagy a nem használt bútorokat miként lehet elszállíttatni, az ilyen telefonszám kerüljön fel a város honlapjára is, míg Gútay László a pozitív példákra is felhívta a figyelmet.

A képviselők a témáról szóló vitában megegyeztek arról, hogy igazi előrelépés akkor várható, ha Dunaszerdahelyen is megépül a gyűjtőudvar. A polgármester ugyanakkor azt is elárulta, hogy addig nem tudják tovább csökkenteni a városi szemétdíjat a tervezettek szerint, amíg a szemétkérdésben hasonló problémák jelentkeznek, amely plusz költségeket jelentenek a költségvetés számára.

Ezt már olvasta?

Cookies