Back to top

Hogy néz ki a határátlépés hétfőtől?

Publikálva: 2020, november 16 - 06:53
A belügyminiszter, Roman Mikulec, vasárnap a Markíza televízió Testre szabva című műsorának vendége volt. Beszélt többek közt a határátlépésről is.
Hogy néz ki a határátlépés hétfőtől?

A határokon november 16-tól nem lesz tesztelés - erősítette meg Roman Mikulec a műsorban. Elmondása szerint erről a járványügyi bizottság hozott döntést. A miniszter hozzátette, lehetséges, hogy ez a rendelkezés nem átmeneti, s nem is lesz tesztelés a határokon.

Mikulec szerint jelenleg elsőbbséget élvez, hogy minden járási székhelyen biztosítottak legyenek a mintavételi pontok az érdeklődők számára.

A belügyminiszter leszögezte, ha egyes cégek úgy döntenek, hogy üzleti érdekük fűződik a teszteléshez az országhatáron, ebben az állam támogatni fogja őket.

Ahogy arról korábban volt szó, az úgynevezett vörös országokból (jelen helyzet szerint Magyarország, Ausztria, Csehország, Lengyelország is ide tartozik) csak egy e-űrlap kitöltése után lehet belépni az ország területére, és kötelező karanténba vonulni. A rendőrség az ingázóknak azt javasolja, hogy mindig legyen náluk a külföldi munkavégzésről szóló munkáltatói igazolás. A határokon véletlenszerű ellenőrzések lesznek. A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendelete értelmében az ingázóknak nem szükséges antigéntesztet felmutatniuk a határon.

Az áruszállítás korlátozás nélkül működik az Európai Unió belső határain.

A rendőrség hétfő reggel tett közzé egy infografikát a november 16-tól érvényes szabályok rövid összefoglalójával.

forrás: ma7.sk
infografika: Facebook / Polícia SR

Ezt már olvasta?

Cookies