Back to top

A hiányszakmákat választó fiatalokat kedvezményekkel motiválná Nagyszombat megye

Publikálva: 2023, január 24 - 07:20
Nagyszombat Megye Önkormányzata 45 megyei középiskola fenntartója, ezek az intézmények a 2023/2024-es tanévben összesen 4567 helyet kínálnak a tovább tanulni vágyó új diákoknak.
A hiányszakmákat választó fiatalokat kedvezményekkel motiválná Nagyszombat megye

Az említett iskolák közül 11 a teljes egészében vagy részben magyar tanítási nyelvű, amelyekben 61 tanulmányi szakon mintegy 1350 hely várja az új elsősöket. Az érvényes rendelkezések értelmében az alapiskolák végzős tanulói 2023. március 20-áig küldhetik el jelentkezéseiket a kiválasztott középiskolákba.

A duális képzést vagy hiányszakmát választók számára kedvezménycsomagot állítottunk össze, amely a következőkből áll:                             

  • 50 euró ösztöndíj havonta,

  • ingyenes utazás autóbusszal az iskolába,

  • ingyenes kollégiumi elhelyezés,

tájékoztat Berényi József megyei alelnök sajtóközleményében.

A kedvezményekkel motiválni szeretnénk a munkaerőpiacon hiányszakmának számító és nagyon is keresett - kőműves, hentes, női szabó, fémmegmunkáló, kertészeti őstermelő és szolgáltató, mezőgazdasági vállalkozó vagy egészségügyi asszisztens(gyakorlati nővér) - szakmákat választó fiatalokat.

Ezen szakmák jegyzékébe az új évtől besoroltuk a biotechnológia, gyógyszerészet és vegyipari folyamatkezelő szakokat is" - mondja Berényi.

Iskoláink teljes jegyzéke a „Kam na strednú v Trnavskej župe? - Hová menjek középiskolába Nagyszombat megyében?” című kiadványunkban tekinthető meg és ITT érhető el. A magyar tanítási nyelvű iskolákat bemutató információk a 154. oldaltól kezdődően találhatók meg, zárta Berényi.    

ma7

Ezt már olvasta?

Cookies