Back to top

Hétfőtől nagy változások jönnek: a legfontosabb új intézkedések egy helyen!

Publikálva: 2021, május 2 - 21:15
Az egyre javuló járványügyi mutatóknak hála Szlovákiában is időszerű már az enyhítés. A viszonylag apró, fokozatos enyhítések után május 3-tól, korlátok mellett, de lassacskán visszatérhetünk a régi életünkbe. Összeszedtük a hétfőtől érvényes régi és új szabályokat.
Hétfőtől nagy változások jönnek: a legfontosabb új intézkedések egy helyen!

Kijárási tilalom

A korábbiaktól eltérően immár a járási COVID-automata alapján szabályozzák a szabad mozgást. A legrosszabb, bordó járásokban (ezekből tíz van, főleg északon, délen Losonc az egyik) a télen megszokott szigorú korlátozás van érvényben. Hajnali öt óra és másnap éjjel egy óra között érvényes a tilalom, a jól ismert kivételekkel: élelmiszerüzletbe, gyógyszertárba, orvoshoz vagy munkába mehetünk.

Az enyhébb besorolású járásokban (piros és rózsaszín) megszűnt a szinte egész napos kijárási tilalom, csak este kilenc és másnap éjjel egy óra között van érvényben!

Ez azt jelenti, hogy napközben szabadon mozoghatunk! A rekreációs célú külföldi kirándulás továbbra is tilos (belföldön kcisit más a helyzet, lásd lejjebb) és nincs változás a sport tekintetében sem, kilenc óra után, járástól függetlenül, már sétálgatni vagy futni sem szabad.

Kutyát sétáltatni azonban igen!

Tesztelés

A rózsaszín és piros járásokban élőknek egyre kevesebb okuk van arra, hogy tesztre járjanak. Ján Mikas országos tisztifőorvos pénteken jelentette be, a munkahelyeken és az éttermekben, kávézókban nem kérik már a negatív tesztet, sőt, sem iskolába járáshoz, sem természetjáráshoz nem lesz rá szükség. Szentmisék és istentiszteletek látogatásakor sem kell felmutatnunk a negatív tesztet.

Tesztre vagy oltási igazolásra akkor lehet szükségünk ezekben a régiókban, ha a még érvényes kijárási tilalom alatt (azaz este kilenc és éjjel egy óra között) hagyjuk el a lakhelyünket. Rózsaszín járásban 21, pirosban 14, bordóban pedig 7 napnál nem régebbi tesztre van szükségünk.

A diákok és szüleik tesztelési kötelezettsége a bordó járásokban is megszűnik hétfőtől, csak a feketékben marad érvényben az intézkedés - ilyen azonban jelenleg egy sincs.

Családlátogatás

A korábbiakkal ellentétben immár engedélyezik a családok, baráti társaságok találkozását, de egyelőre csak a piros és rózsaszín járásokban, mivel ott nem érvényes már az este kilencig tartó kijárási korlátozás. A bordó járásokban elvileg erre nincs lehetőség, a szabály úgy lehet a rendelkezéseket tiszteletben tartva megkerülni, ha éttermek, kávézók teraszain jönnek össze a társaságok. 

Kórházak, szociális otthonok látogatása

Ezzel kapcsolatban egyelőre semmi változás. Továbbra is látogatási tilalom van érvényben.

Éttermek, vendéglátóhelyek, edzőtermek

A teraszok, COVID-automatára való tekintet nélkül, mindenhol nyitva vannak. Tizenöt négyzetméterre egy vendég juthat, az asztalok között legalább két méternek kell lennie. A szabályok értelmében a maszkot csak evéshez és iváshoz szabad levenni, beszélgetni így nem szabad. Ez utóbbit sajnos, látva a hétvégi felvételeket, nem sokan tartják be. Érdekes apróság, hogy hivatalosan az önkiszolgálás sem lehetséges, csak a személyzettől vehetünk át egy tál salátát vagy egy szelet kenyeret.

Nincs megszabva viszont, hogy egy asztalnál hányan és kik ülhetnek. Az étterem nem ellenőrizheti, hogy csak családtagok üljenek egy asztalnál.

Az edzőtermek is mindenhol nyitva vannak, egyszerre legfeljebb hat vendéggel. A tisztifőorvos rendelkezése értelmében nem kötelező sem a szájmaszk, sem a reszpirátor.

Üzletek

Függetlenül attól, milyen árut forgalmaz az adott hely, nyitva lehet. Egy fontos szabály van, amire a jelek szerint az összes üzletes nagyon figyel, egy vásárlóra legalább 15 négyzetméter kell, hogy jusson. A beoltottaknak, járástól függetlenül, nincs szükségük tesztre a bevásárláshoz, amennyiben?

  • legalább 14 napja kapták meg a Pfizer vagy a Moderna vakcinájának második adagját,
  • vagy legalább 4 hete az AstraZeneca-vakcina első adagját, 
  • vagy az elmúlt 180 napban legyőzték a COVID-19-et.

Élelmiszerüzletben vagy gyógyszertárban sem oltási igazolást, sem negatív koronavírus-tesztet nem kérhetnek.

Szentmisék, istentiszteletek

Tesztet ugyan egyik járásban sem kérnek, de szigorú létszámkorlát van érvényben. Hasonlóan az üzletekhez, itt is legalább 15 négyzetméterre juthat egy látogató. A tízévesnél fiatalabb gyermekekre a fenti szabály nem vonatkozik.

A dunaszerdahelyi plébániatemplomban ezt úgy oldották meg, hogy csak azok vehetnek részt a misén, akik a mise szándékát" kérik a plébánostól, s a kimaradt helyeket a templom előtt várakozó hívők tölthetik fel.

Maszkviselés, reszpirátor

Március közepe óta beltérben kötelező az FFP2-es maszk viselése. Ez továbbra is érvényes. Kültéren elég a szájmaszk is, sőt, az sem kell, ha ötméteres körön belül nincs más csak velünk egy háztartásban élő személy.

Az iskolákban továbbra is kötelező a szájmaszk, de a reszpirátor már nem! 

Sem az alapiskolákban, sem a középiskolákban nem kell már FFP2-es típusú maszkot hordani, elég egy közönséges szájmaszk, amelyben a lélegzetvétel is könnyebb.

Tömegrendezvények

Ezen a téren nem sok minden változott, különengedéllyel, legfeljebb hat fővel lehet tartani „tömegrendezvényt” – lakodalmat tehát továbbra sem lehet rendezni. Néhány fontos kivétel van! 

Az öt „látványsportág” legmagasabb osztályú bajnokságainak mérkőzésein már lehetnek nézők. Beltérben legfeljebb ezer, kültéren legfeljebb kétezer. A focimeccseken például kötelező a negatív teszt. Nyithatnak a színházak és koncerttermek is, a kulturális minisztérium külön COVID-szemafort dolgozott ki ezeknek, moziba viszont továbbra sem mehetünk.

Hotelek, szállodák

Hétfőn kinyithatnak a szállodák és hotelek, van azonban néhány fontos szabály, amelyet érdemes szem előtt tartanunk. Például a kilenckor kezdődő kijárási tilalom erre is érvényes, a hotelbe kilenc előtt meg kell érkeznünk, nincs kivétel. Egy szobán legfeljebb két felnőtt, vagy egy egy háztartásból való család tartózkodhat. 

Kell negatív teszt is, ráadásul 72 óránál nem régebbi!

A wellnesscentrumok, akvaparkok továbbra is zárva vannak. Fürdőkbe csak orvosi igazolással lehet menni.

Pomichal Richárd, ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus