Jelenlegi hely

A helyzetet kontroll alatt tartják

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, augusztus 12 - 09:46 | Színes
Bár ellenőrzés alatt tartják, romlik a járványügyi helyzet Szlovákiában – jelentette be Marek Krajčí egészségügyi miniszter a kormány járványügyi bizottságának keddi ülése után.
A helyzetet kontroll alatt tartják

A miniszter közölte, Szlovákiát elérte az új típusú koronavírus-járvány második hulláma. Krajčí jelezte, összeül a szakértői bizottság, hogy megvizsgálják a környező országokban fennálló helyzetet.

Az ülésen a bizottság jóváhagyta az ország új járványügyi tervét. A szakértők először július végén egyeztettek, de elsőre több okból is elhalasztották a terv elfogadását. A tárcavezető elmagyarázta, a terv meghatározza, hogyan kell eljárni nemcsak az új típusú koronavírus-járvány, hanem más légúti megbetegedések esetén is. Az új járványügyi terv nem használja a mozgóátlag-információt (kĺzavý medián).

A járványhelyzet miatt a bizottság nem ajánlja a külföldre utazást. Krajčí azt is bejelentette, hogy a szülőknek a tanév kezdete előtt becsületbeli nyilatkozatot kellene tenniük arról, hogy a gyerekük az azt megelőző 14 napban nem járt külföldön, vagy nem volt nemzetközi táborban. Erre a szerdai kormányülésén tesz javaslatot a tárcavezető.

Ján Mikas főhigiénikus értékelte, hogy Szlovákiában jelenleg napi több tucat új megbetegedés fordul elő. Az esetek kontroll alatt vannak, és a kapcsolataikat, a potenciális fertőzésátadásokat is sikerrel feltárják.

„Személy szerint attól tartottam, hogy a szám még nagyobb lesz, amikor az emberek visszatérnek az üdülésből” – mondta Mikas, majd hozzátette: „A helyzet Szlovákia számára még nem riasztó. Az eseteket felleljük, de ha időben meg akarjuk fékezni a második hullámot, akkor ilyen járványügyi intézkedéseket kell hoznunk”.

Mikas szerint egyelőre nincs értelme napi 10 ezerre növelni a tesztek számát.

forrás: ma7.sk

Címkék: koronavírus