Back to top

Helytörténész lett a krónikás

Publikálva: 2016, május 21 - 10:06
Dr. Hájos Zoltán polgármester Dunaszerdahely város krónikaírójává nevezte ki május elejével Nagy Attila helytörténészt.
Helytörténész lett a krónikás

Portálunk munkatársa, Nagy Attila helytörténész lett 2016-tól Dunaszerdahely város kinevezett krónikása.

A községi, városi krónikaírás célja a helyi események, történések rendszeres, időrendi feljegyzése, illetve a város fejlődésének, kulturális és sportéletének, oktatásának, önkormányzati munkájának stb. pontos és tényszerű, meghatározott szempontok szerinti összegzése.

Az első ismert dunaszerdahelyi krónikás az 1900-as évek elején tevékenykedő Révész Bertalan evangélikus iskolaigazgató volt. Ismert és elismert krónikásai voltak még a városnak többek között Hartmann József, Antal András és a nemrégiben elhunyt egykori múzeumigazgató, Mag Gyula is.

_________________________________________

Nagy Attila négygyermekes családapa. 1975-ben született Magyarországon – szülővárosa Tokaj.
Szlovákiába a tanári diploma (történelem–földrajz) megszerzése után, feleségét követve került – Dunaszerdahelyen telepedett le.
Előbb, tíz éven keresztül a Katedra, a szlovákiai magyar pedagógusok és szülők lapjának a szerkesztője volt, majd grafikai (dtp) és webdesing szakirány felé váltott. Szerkesztője a dunaszerdahelyi.sk hírportálnak és a Dunaszerdahelyi Hírnöknek.
Munkája mellett a helytörténet-kutatás foglalkoztatja, azon belül is a regionális egyháztörténelem. Elsősorban Dunaszerdahely város történetét érzi közel magához, de az összefüggések miatt a szűkebb régiótörténelem is vonzza. Elindítója a csallóközi katolikus templomokat bemutató Sancta Mater Ecclesia in Chalóköz című könyvsorozatnak. Célja többek között a mikrorégió még elérhető dokumentum- és fotóanyagának megőrzése és átadása az utókornak, ennek érdekében létrehozója volt a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Adattárnak, illetve a 2012-ben indult dunaszerdahelyi helytörténeti portálnak.
Alapító tagja a Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egyletnek, illetve elnöke a konzervatív Biró Márton Polgári Társulásnak.

Eddigi nagyobb kiadványai:

- A dunaszerdahelyi Szent György-templom. namedia, 2010.
- A bősi Antiochiai Szent Margit-templom. Remény, 2011.
- A nagyabonyi Szentháromság-templom. Remény, 2011.
- Dunaszerdahely. Lakóhelyismeret. Historium, 2011.
- A csallóközkürti Szent István vértanú templom. Remény, 2012.
- Szerdahely szíve. A dunaszerdahelyi Szent György-templom múltja és jelene. Glória, 2012.
- Dunaszerdahely. Dunaszerdahely város monográfiája. (Társszerző, Nagy Attila–Nagy Iván–Novák Veronika–Simon Attila–Vajda Barnabás) Dunaszerdahely város önkormányzata, Csallóközi Barátok Társulása, 2012.
- Együtt = működés. (Társszerző) Családi Könyvklub, 2012.
- Szerdahelyi séta régi képeslapokon / Prechádzka Dunajskou Stredou dobovými pohľadnicami. Historium, 2013.
- Dunaszerdahely emlékhelyei. Épületek, szobrok, emlékművek és emléktáblák, szakrális kisemlékek, temetők, történelmi síremlékek, eltűnt emlékhelyek. Historium, 2013.
- Császári és királyi hadifogolytáborok a Csallóközben. Dunaszerdahely, Nagymegyer, Somorja (Társszerző) SZMMI, 2015

Ezt már olvasta?

Cookies