Back to top

Havi 200 millió eurót szánnak a gazdaság megsegítésére

Publikálva: 2020, október 14 - 15:09
200 millió havonta - ez az az összeg, amit a kormány a járványügyi intézkedések miatt "rövid pórázon tartott" gazdasági élet szereplőinek megsegítésére fordít. A korlátozások emberek tízezreit érinti, ezért kérdés, hogy a kormányfő és miniszterei által ma bemutatott Elsősegély+ (Prvá pomoc+) elnevezésű mentőcsomag, amely magában foglal egy ún. Covid-pótlékot is, mire lesz elegendő.
Havi 200 millió eurót szánnak a gazdaság megsegítésére

"Tavaszhoz képest 50 százalékkal növeljük a segélyeket" - jelentette be a Igor Matovič.

A miniszterelnök elmondta, az ún. Covid-pótlék biztosítja, hogy minden olyan alkalmazott, aki betegeket ápolva vagy laboratóriumban betegszik meg, betegálllományban is jusson hozzá nettó fizetésének csaknem egészéhez. 

A világjárvány második hullámában az államnak nagyobb terhet kell viselnie, mint az első hullámban - mondta Milan Krajniak munkaügyi miniszter.

Növekszik az állami támogatás mind a munkavállalók, mind a vállalkozók számára. Állami támogatást az október 1-jétől kezdődő időszakra adnak. - közölte.

Azoknak a gazdasági szereplőknek az esetében, akiknek vállalkozását, telephelyét kötelezően be kellett zárni, a támogatás mértéke a bruttó bér 80 százalékáról a bér szuperbruttójójának (vagyis a bruttó bér plusz az illetékek) 80 szézalékára nő.

A munkáltatóknak megtérítjük a munkáltatói járulékok egy részét is, hogy minden munkahelyet meg tudjunk tartani" - közölte Krajniak.

Az ún. kurzarbeitról (csökkentett munkaidő) szólva a miniszter elmondta, a havi merítés limitjét egy munkavállaló esetében a jelenlegi 880 euróról 1100 euróra emelik. 

A maximális hozzájárulás nyolcvan százalékát a bérek szuperbruttójából, nem pedig bruttójából számoljuk" - mondta. 

Az állami támogatás mértéke a vállalkozások és a vállalkozók számára így növekszik: 
- azok, akik bevételeik több mint 20 százalékától estek el, a jelenlegi 180 euró helyett  270 eurót, 
- azok, akik bevételeik több mint 40 százalékától estek el, a jelenlegi 420 euró helyett  630 eurót, 
- azok pedig akik bevételeik több mint 80 százalékától estek el, a jelenlegi 540 euró helyett  810 eurót kaphatnak.

A kérvéyneket november 1-jétől lehet beadni. Annak, aki már tavasszal is részesült állami támogatásban, mindössze egy kiegészítést kell leadni a már meglévő szerződéséhez. 

Andrej Doležal közlekedési miniszter szerint az idegenforgalomnak nyújtott állami támogatásnak 100 millió eurót kell elérnie.

Elmondása szerint bárki pályázhat, akinek bevételei 2019-hez képest több mint 40% -kal csökkennek. 

ma7.sk/ TASR

Ezt már olvasta?

Cookies