Back to top

A határokon továbbra is ellenőrzésekre kell számítani

Publikálva: 2021, május 30 - 10:51
A szlovák rendőrség továbbra is ellenőrzéseket végez a Magyarországgal, Ausztriával, Csehországgal és Lengyelországgal közös határátkelőhelyeken, valamint a nemzetközi reptereken is. A részletekről Michal Slivka rendőrségi szóvivő tájékoztatta a TASR hírügynökséget.
A határokon továbbra is ellenőrzésekre kell számítani

„Az ellenőrzések időpontja az egyes határátkelőhelyek forgalmának intenzitásától függ“ – közölte, hozzátéve, hogy az említett országokra vonatkozóan a működő határátkelőhelyek száma egyelőre változatlan marad.

Kilátásba helyezte, hogy a járványügyi szakértők legközelebbi tanácskozásán foglalkoznak majd további, jelenleg lezárt határátkelőhelyek megnyitásának kérdésével is, attól függően, miként alakul a járványhelyzet a szomszédos országokban.

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelete szabályozza a karanténkötelezettség problémakörét, s egyúttal meghatározza a határforgalmat is a hétfőtől, azaz május 31-től érvényes utazási Covid-szemafor szerint.

Ennek értelmében azok a Szlovákia területére érkező személyek, akik az előző 14 napban kizárólag zöld járványügyi besorolású országokban tartózkodtak, kötelesek 14 napot otthoni izolációban vagy állami karanténközpontban tölteni és regisztrálni az e-hranica weboldalon. A karanténkötelezettség az érkezéstől számított 14. napon ér véget, amennyiben az illető tünetmentes, vagy pedig a negatív PCR-, illetve antigénalapú teszteredmény kézhezvételekor. A laboratóriumi tesztvizsgálatot már a karanténkötelezettség első napján el lehet végeztetni.

Mindez nem vonatkozik a már beoltottakra, valamint azokra, akik nem több mint 180 napja átestek a koronavírus-fertőzésen, illetve a 18 évesnél fiatalabbak személyekre.

A piros besorolású országokból érkezőknek kötelezően házi vagy állami karanténban kell tölteniük 14 napot, mely tünetmentesség esetén a 14. napon vagy a negatív PCR-teszteredmény kézhezvételekor ér véget. Laboratóriumi koronavírusteszt ebben az esetben leghamarabb a kötelező izoláció 8. napján végezhető.

Azoknak a személyeknek, akik a Szlovákiába való érkezést megelőző 14 napban fekete besorolású országban jártak, kötelező karanténba vonulniuk és leghamarabb a karanténkötelezettség 8. napján PCR-tesztet készíttetniük.

Az ingázókra, azaz a szomszédos országokban dolgozókra, tanulókra, illetve a teherforgalmat biztosítókra továbbra is az eddigi szabályok érvényesek.

Mindazok esetében, akikre a kivétel alapján határátlépéskor csak negatív antigénalapú teszteredmény felmutatási kötelezettsége érvényes, ezt pótolhatja az oltási, vagy az arról szóló igazolás, hogy már átestek a koronavírus-fertőzésen.

(NZS/Felvidék.ma/TASR)

Ezt már olvasta?

Cookies