Back to top

Három nappal rövidítenék le a karantént Szlovákiában

Publikálva: 2022, január 8 - 17:30
Az omikroncunami már közel, ami veszélyeztetheti a társadalom működését. Éppen ezért, a többi szomszédos országhoz hasonlóan, nálunk is a kötelező karantén lerövidítése van napirenden.
Három nappal rövidítenék le a karantént Szlovákiában

A szakértők szerint az omikron esetében az érintettek csak pár napig fertőznek a tünetek megjelenése előtt és után is.

Csehország 5 naposra, Németország 7 naposra (PCR-teszttel) rövidíti le a kötelező izoláció idejét.

Nálunk a konzílium most készíti elő azt a javaslatot, amivel meg lehetne kurtítani a Covid miatti kötelező bezártságot, mégpedig az eredeti 10 napról 7-re. A szakértők szerint az omikron esetében a fertőzött csak 1-2 napig fertőzőképes a tünetek megjelenése előtt és 2-3 napig a  tünetek megjelenése után.

A tervezett változás azokat fogja érinteni, akiknek a hetedik napon már nem lesznek klinikai tünetei. Kötelező teszt egyelőre nincs tervben.

Ha a karantén 5 vagy 7 nap lenne, a maszkot vagy reszpirátort legalább 10 napig hordani kell. Ez olyasmi, ami azelőtt nálunk nem volt”

– mondta a szakértői konzílium tagja, Henrieta Hudečková.

Ugyanez vonatkozik arra is, akik fertőzött személlyel került kontaktusba. Alena Koščálová infektológus szerint azoknak, akik három adag oltást kaptak vagy két adagot és átvészelték a Covidot is, nem kell karanténba vonulniuk.

Ha a járványhelyzet romlana, előfordulhat, hogy a kulcságazatokban akkor is dolgozhatnak az emberek, ha pozitívak.

Mindig a munkaadó dönti el, hogy miként tudja biztosítani a munka menetét a beteg alkalmazott nélkül. Rendkívüli helyzetben kivételt tehet. Ilyesmire a járványügyi szakértők a negyedik hullám csúcsán számítanak.

Hogy mikor kerül megváltoztatásra a karantén ideje, még nem világos, de egy héten belül bekerülhet a rendeletbe.

ma7.sk/tvnoviny.sk

Ezt már olvasta?

Cookies