Back to top

Három hölgy intuíciói alkotásokba álmodva

Publikálva: 2023, augusztus 12 - 11:31
Három hölgy hallgatott a szívére, belső érzéseire, így született meg Szamaránszky Emőke, Bott Maya és Bokros Rozália - Intuíciók című közös kiállítása, melynek ünnepélyes megnyitóját csütörtökön láthatta az érdeklődő közönség a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.
Három hölgy intuíciói alkotásokba álmodva

Tilajčík Edit, a megnyitó háziasszonya köszöntötte a megjelenteket, Balla Rita design- és művészetelemzőt, a délután zenefelelőseit, Kotiers Andrást és Varga Zoltán Bendegúzt, a kiállító művészeket és természetesen a szépszámú közönséget.

Három alkotó művészete, gondolata és jelene találkozik a kiállítóterem falain, mely a maga műfaji sokszínűségével széles perspektíván mozog, hiszen jelen van az akril- és olajfestészet, illetve a textilművészet – köszöntötte az érdeklődőket Balla Rita design- és művészetelemző, majd röviden bemutatta a kiállító hölgyeket, kiállított alkotásaikat. Egyénileg méltatta a három, Bős városához köthető hölgyet, ugyanakkor a műveik közti átkötésekről is említést tett.

Szamaránszky Emőke kompozícióinak légiességét, a fényhez való viszonyát említette, kiemelve, hogy

„A fény - szín keresése és a lágy felületek olyan képi megoldásokra tett kísérletek, melyek által Szamaránszky Emőke törekszik a belső élmények - benyomások, érzések, hangulatok, állapotok hiteles megragadására.“

Bott Maya esetében az egymásra épített rétegek absztrakt stílusban kifejeződéséről beszélt megnyitójában Balla Rita.

„Bott Maya jellemzően természetközeli művészete képes feloldani az anyag és a tárgy feszített kapcsolatát, amit végül sajátos formákba rendez“ – hangsúlyozta.

Ahogy az ő esetében, Bokros Rozália textiljein is érezni az egy pontba fókuszáló erőt - vont párhuzamot az elemző.

„Művészetének legjellemzőbb tulajdonsága, hogy játszik a formák kiszámíthatatlanságával, szövetkezve a lehetőséggel és egyesülve a véletlennel, miszerint sokféle egyedi, változatos és megismételhetetlen mintát hozzon létre“ – mondta el Bokros Rozáliáról Balla Rita.

Ami pedig mind a három hölgyre – egymástól függetlenül jellemző –, az a kékek használata – hallhattuk a méltatás során.

Ezt a gondolatot kifejtve mondta el a művészetelemző, 

„Az indigókék jelenlévősége szoros kapcsolatban áll az intuícióval, azzal a megismerési folyamattal, ami nem a lexikális információszerzésen alapul kizárólagosan, hanem a váratlanul, de a kellő pillanatban zajló ösztönös felismerésen“.

Az elemző gondolatokat később Tilajčík Edittől, röviden összefoglalva, szlovák nyelven is hallhatták a jelenlévők, majd Kotiers András és Varga Zoltán Bendegúz keretezte a bensőséges hangulatú megnyitót kellemes jazz-zenével.

Az érdeklődők a kiállítást a Csallóközi Múzeum kiállítótermében 2023. szeptember 9-ig tekinthetik meg.

A megnyitón készült további felvételeinket képgalériánkban láthatják.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies