Back to top

Harmónia, letisztultság, önirónia - decemberben a Vermes-villában

Publikálva: 2018, december 8 - 11:58
Három művész egy kiállításon - röviden a Kortárs Magyar Galéria aktuális tárlata. Nem a világ nagy centrumainak krónikásai. A sok mindenben különböző munkásságot építő három művészt a belső centrumhoz ragaszkodás köti össze, teszi hasonlóvá Tolnay Imre szavai szerint.

Iván Péter, a galéria vezetője köszöntötte a megjelenteket az év utolsó kiállításmegnyitóján, a kiállító művészeket, városunk alpolgármesterét, Karaffa Attilát, a Kortárs Magyar Galéria kuratóriumának tagjait, Szakáll Máriát és Péntek Istvánt. Köszöntő szavai után Németh Imre két adventi himnusszal fogadta a vendégeket, megalapozva a megnyitó hangulatát.

A kiállítást Tolnay Imre képzőművész, egyetemi tanár nyitotta meg. Műveiken keresztül mutatta be a kiállító művészeket, a „három pannon krónikást”.

Elsőként Borbély Károlyról esett szó, akinek grafikai lenyomatai a szó legnemesebb értelmében lenyomatok, az örökkévalósághoz mérten pillanatnyi emberlét tömör foglalatai. „Borbély ablakot nyit a végtelenre, glóriát tart a teremtés fölé” - méltatta a művészt. Pörgői figurái viszont mások, az ember nyugtalanságának, szabadságvágyának, életszeretetének megjelenései.

Karczagi Endre a hétköznapokat, az emberi kapcsolatokat, életünk játszmáit tárja elénk magával ragadó öniróniával. „A női szépséget sokra tartó férfi, a vidám apa, nagyapa és dédapa hiteles, kerek, tarka élete elevenedik meg számunkra Bandi bácsi jóízű könnyedséggel előadott kép-novelláin, azaz festményein, rajzain” - mutatta be a mosonmagyaróvári művész-tanárt.

Kelemen Benő Benjámin művei is többször szerepeltek dél-szlovákiai kiállításokon, emblematikus grafikái bejárták a régiót és a nagyvilágot. „Grafikái, reliefjei, kisplasztikái is ugyanarról szólnak, a belső harmónia, letisztultság, a mély gondolatiság és az emberi sors - viszonyunk a világhoz nyilvánul meg általuk” - mondta el Tolnay.

„Ez az időszak, az advent, a fényre, a Fény-hozóra várakozás időszaka. Köszönjük, hogy a három alkotótárs a fény megnyitásával, különböző olvasatával, kis és nagy életre keltett esszenciáival ajándékoz meg minket!” - zárta megnyitóját Tolnay Imre.

Iván Péter a megnyitó zárásaként megköszönte a közönségnek az egész éves érdeklődést, megígérte, hogy jövőre is hasonlóan színvonalas kiállítási évünk lesz. Az elkövetkező évben ugyanis több jubileumot ünnepelhetünk, hiszen 25 éves lesz a galéria, ugyanakkor a 20. művésztelepet szervezik majd.

Felvételeink a megnyitón készültek.

Ezt már olvasta?

Cookies