Jelenlegi hely

Harmincéves a neurológiai osztály

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, május 16 - 20:54 | Hírek
Immáron harminc éve működik a járásunkban neurológiai osztály, amely kapcsán az osztály egykori és mai alkalmazottai elevenítették fel a három évtizedet.
Harmincéves a neurológiai osztály

Még 1988. február 26-án nyílt meg az osztály a somorjai poliklinika második emeletén. Akkor 40 ággyal működött az osztály és a főorvos Dr.Milan Žúži lett, aki egészen 2007-ig töltötte be ezt a posztot. Akkortájt azért nem a járásközpont adott helyet a neurológiának, mert Dunaszerdahelyen a kórházban még nem épült meg az új rész.

A neurológiai osztályra már egyébként hatalmas szükség volt a járásban, mert korábban a betegek a belgyógyászaton, illetve a pozsonyi egyetemi kórházakban kerültek ellátásra a szakorvosok által.

1992-ben a nagy változások éve volt az osztály szempontjából, mert ősszel Somorjáról Dunaszerdahelyre költözött és még ugyanebben az évben megnyílt Felbáron a neurorehabilitációs osztály is. Azért pont ott, mert szép környezetben rendelkezésre állt egy épület, amely korábban munkásszállóként funkcionált. Mivel a rehabilitációs feladatok ellátására nem volt szükség laboratóriumra, így tökéletes választásnak tűnt. Ez az első ilyen részleg volt Szlovákiában, ahol a betegek nyugodt környezetben tudtak fokozatosan felépülni.

A dunaszerdahelyi költözés pedig az új szárny elkészültének függvénye volt, de személyi változásokkal nem járt. Összesen 42 ággyal működött tovább az osztály, miközben az ellátás minőségében nagy fejlődés volt tapasztalható Dunaszerdahely, amely nagyban segítette az orvosok munkáját is.

A neurológián kezelt betegek többsége két nagy csoportba sorolható: egyik részük a szélütés vagy agyvérzéssel kezelt beteg, másik felük gerincproblémákkal, ideggyulladással küzd. Dunaszerdahelyen éves szinten nagyságrendileg ezer beteget kezelnek, a számuk az elmúlt években jelentősen nem változik, de az érrendszeri betegségek sajnos egyre fiatalabb emberek esetében jelentkeznek, amihez feltehetően a felgyorsult életmóddal járó stressz is hozzájárul.

A dunaszerdahelyi osztály a harminc évével a fiatalok közé tartozik szlovákiai viszonylatban, a statisztikák szintjén egyébként az országoshoz hasonló arányokat mutatnak a betegek megoszlása szintjén. Az elmúlt évtizedben felgyorsult a fejlesztés a kórházban, korábban nem is gondolták volna, hogy Dunaszerdahelyen is ilyen minőségű CT lesz elérhető, vagy mágneses rezonancia is lesz a járásunkban.

Ami a mindennapokat illeti, adódnak kihívások is. Például a szélütés után az akut ellátás egy hétig szokott tartani, ezt követően az utókezelésnek kellene sorra kerülnie. A kórházon belül, a fekvő rehabilitációs osztályon van lehetőség tovább gyógyulni, a kórházon kívül pedig Légen a rehabilitációs központban, ahol hosszú a várakozási idő. Így sok esetben több héten át a neurológiai osztályon vannak a páciensek, amíg felszabadul hely az utókezelésre. Emiatt is volt nagyon hasznos a korábban Felbáron működő neurorehabilitációs osztály, amely azonban 2002-ben anyagi okok miatt megszűnt. Ott több hónapos rehabilitáció során nagyon komoly előrelépést lehetett elérni.

Az idegosztályon kezdetektől fogva volt két gyógytornász, akiknek  köszönhetően naponta többször voltak a betegek tornáztatva. Az osztályon dolgozó logopédus pedig az agyi károsodás után kialakult beszédzavar kapcsán segít az állapotfelmérésben, majd ezen a téren a fejlődésben. 2008-ban intenzív osztályuk is nyílt, ami tovább segített az új gyógymódokkal együtt a betegek gyógyításában, de az agykárosodás mértékétől nagyban függ, hogy milyen minőségben  tud felépülni az adott páciens.

Az osztály jelenlegi alkalmazottainak száma 36, ide tartoznak az orvosok, nővérek, egészségügyi aszisztensek, ápolónők, ápolók, gyógytornászok, logopédus, takarítónők. Külön megemlíthetjük a neurológiai szakrendelőket, EEG, EMG vizsgálati szakrendelőt, és a nappali infúziós kezelés rendelőjét, ahol lehetőség nyílik az ózon kezelésére is.  Az elmúlt három évtized alatt közel kétszázan dolgoztak a betegek felépülése érdekében. Az osztályt 2007-től idén februárig Dr. Fekete Márta főorvos asszony vezetett, akit idén Dr.Vermes András főorvos váltott. A főnővéri tisztséget a kezdetektől egészen 2016 decemberéig Álló Mária töltötte be. Jelenleg az osztály főnővére Polák Melinda  

Az osztály jelenlegi és egykori munkatársai a harminc év kapcsán egy találkozót is szerveznek szombat délután a sikabonyi Közösségi Házban, ahol több mint 120 jelenlegi és volt munkatárs találkozik majd. Bizonyosan jó hangulat vár majd a résztvevőkre.

Címkék: kórház