Back to top

Harc a szeméthegyek ellen

Publikálva: 2017, szeptember 14 - 09:37
Az elmúlt héten a médiában megjelent szemétkérdés kapcsán érdeklődtünk a témáról Hervay Györgynél, a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal műszaki és beruházási főosztályának vezetőjénél.

„A város azon területeken, ahol ismeretlen egyének által kialakított szemétkupacok alakulnak ki, igyekszik a Municipal Real Estate DS vagy FCC vállalatok segítségével ezek növekedését, terjedését megfékezni, s még a csírájában elfojtani az ilyen kéretlen jelenségeket. Amit a Nemesszeg utcai kukaketreccel kapcsolatban kialakult helyzet szintjén fontos kiemelni, hogy mivel a közelben egy ingyenes parkoló is található, sok olyan polgár is itt szabadul meg a szeméttől, aki nem az adott városrészen vagy nem is Dunaszerdahelyen lakik.                        

A másik problémát az jelenti, hogy adott utcában kialakított új lakóépületben lakók közül nagyon kevesen vannak állandó lakhelyre Dunaszerdahelyre bejelentve, a város viszont annyi kukaedényt helyez ki, amely az adott városrészben a szemétdíjat fizetők száma. Így aztán sokkal több szemét termelődik, mint a lakosok száma alapján várható, s mi nem tudjuk mennyien laknak valóban ott. A közeljövőben viszont bővíteni fogjuk az 1100 literes kukák számát, miközben azon lakosokat, akik életvitelszerűen élnek városunkban, hivatalos levélben fogjuk felszólítani, jelentkezzenek be a szemétdíj fizetésére, függetlenül állandó lakhelyüktől. A kukaketrec egyébként a közeljövőben teljesen új helyre kerül majd, mivel az adott a Nemesszeg utcában folytatódik a lakóingatlanok kialakítása, s ezzel együtt a szemétkukák sem lesznek olyan könnyen elérhetőek minden arra járó számára” – mondta el a főosztályvezető, aki azt is elárulta, többször előfordult, hogy a felgyülemlett szemetet pénteken és szombaton eltakarították, de hétfőre ugyanolyan látvány fogadta őket, ahogy azt a lenti képek is bizonyítják.

A bősi felüljáró alatti terület kapcsán Hervay György elmondta, egyeztettek a telektulajdonossal, míg a közterületek eltakarítására a város közbeszerzést írt ki, ennek győztese az elkövetkező egy hónapban eltakarítja a közterületről a hulladékot, míg a tulajdonos is a saját területéről ugyanazon időszakban elszállítja a hulladékot az egyezség értelmében.

A városi hivatal egyúttal kéri a polgárokat, hogy jelezzék, amennyiben tudnak olyan területről, ahol illegális módon szabadulnak meg egyének a szeméttől, hogy meg lehessen akadályozni a fekete szemétlerakatok kialakulását.

Ezt már olvasta?

Cookies