Back to top

Hamis üzenetet kapott messengeren? Rá ne kattintson!

Publikálva: 2022, november 15 - 06:00
A közösségi oldalakon ismerősöktől érkező hamis üzenetekre figyelmeztet a rendőrség. Az üzenet egy weboldal linkjét is tartalmazza, erre ne kattintson rá – hívta fel a figyelmet a rendőrség a közösségi oldalán. A csalók így próbálnak bejelentkezési adatokhoz hozzáférni.
Hamis üzenetet kapott messengeren? Rá ne kattintson!

Az üzeneteknek sokkoló tartalmuk van, például: „Te vagy ezen a videón?”, vagy „Nézd, ki szenvedett tragikus balesetet, azt hiszem, ismered”. Majd következik a link, amire kattintani kellene.

„Ne tegyék. Ha rákattintanak, a rendszer elvezeti önöket a Facebook 'bejelentkezési' lapjára, ahol az e-mail címét és a jelszavát kérik. Ha megadja, a (külföldi) támadó hozzáfér a bejelentkezési adataihoz és átveszi az ellenőrzést a fiók felett, emellett elküldi a sokkoló hírt az összes ismerősének, hogy minél több ember dőljön be a hamis üzenetnek”

– részletezte a rendőrség.

A csalók áldozatainak azt ajánlja, hogy azonnal változtassák meg a jelszavukat és figyelmeztessék az ismerőseiket, a profiljukban pedig tegyék közzé a hamis üzenettel kapcsolatos információkat.

A rendőrség emellett kétlépcsős bejelentkezést javasol, a Facebookon be lehet állítani, hogy a jelszó mellett az SMS-üzenetben elküldött kódot is meg kelljen adni.

„Ehhez a csalók nem tudnak hozzáférni – csak az ön mobiltelefonjában található meg a kód”

– tette hozzá a rendőrség.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Cookies