Back to top

Hálaadás a 12 évért

Publikálva: 2017, október 3 - 13:25
A dunaszerdahelyi Szent György plébániatemplomban hálaadó szentmise keretén belül emlékeztek meg a Pázmaneum Társulás alapításáról október 2-án, a Szent Őrangyalok ünnepén.

A Pázmaneum Polgári Társulás 2005. október 2-án a csallóközi Bakán alakult azzal a céllal, hogy a társulás tagjai az alapvető emberi értékek és a nemzeti identitás megerősítését fogják szolgálni a keresztény erkölcs szellemében, s ennek jegyében immár tizenkettedik éve fejti ki tevékenységét a felvidéki magyar katolikusok szolgálatában.

Imaórával és rózsafüzérimádság előzte meg az ünnepi szentmisét, amelyet Galgóczi Rudolf légi lelkiatya, a Társulás egyik alapító tagja koncelebrált paptestvéreivel együtt. A megjelent lelkiatyákat és híveket Szakál László János dunaszerdahelyi esperes-plébános köszöntött. ThDr. Karaffa János atya, a Pázmaneum elnöke szentbeszédében elsőként a Társulás alapításáról szólt, majd az Őrangyalokról és Szent Mihály arkangyal küldetéséről elmélkedett. Mindenkit biztatott, hogy az angyalokhoz hasonlóan legyenek Isten küldöttei és a jó oldalon tegyenek bizonyságot Jézus Krisztusról, az evangélium terjesztésében pedig legyenek szószólók, küldöttek. Végül imát mondott Szent Mihály arkangyalhoz és az Őrangyalokhoz. A szentmise végén pedig megemlékeztek azokról az elhunyt lelkiatyákról is, akik segítették a Társulás munkáját. Ilyenek voltak Mons. Koller Gyula, Kovács László és Korcsogh Imre atyák.

Az imadélutánt a Regnum Marianum Imakilenced keretében, annak 4. állomásaként tartották, magyar nemzetünk lelki megújulásáért imádkozva.

A Pázmaneum célkitűzései ma sem változtak: Konferenciákat, zarándoklatokat és találkozókat szerveznek a vallás, kultúra és művelődés területén és információkat nyújtanak ezen területeken. Együttműködnek más társadalmi szervezetekkel és keresztény egyházakkal nemzeti és nemzetközi szinten is. Vallási és történelmi témájú könyveket és folyóiratokat adnak ki annak érdekében, hogy a Szlovákiában élő magyar kisebbség identitását erősítsék és közreműködjenek hagyományainak megőrzésében. Pázmány Péter szellemi örökségének értelmében támogatják a közép-európai nemzetek együttélését a tolerancia, szolidaritás, kölcsönös megértés és szeretet szellemében.

Ezt már olvasta?

Címkék: Pázmaneum
Cookies